lördag 5 februari 2011

ADHD kan påverkas av ändrade kostvanor!

"...För första gången ställer sig denna väletablerade skolmedicinska skrift bakom den kontroversiella uppfattningen att adhd har samband med vad vi äter. Det är åsikter som hittills enbart hävdats inom den alternativa medicinen utan stöd från etablerade experter. Artikeln baseras på en holländsk studie där forskarna rekryterade 100 barn mellan fyra och åtta år gamla med diagnosen adhd. Hälften av dem fick ingå i ett program med reducerat intag av livsmedel medan de övriga åt som vanligt."

Är det inte fantastiskt. Nu, har det hänt, nu har "våra s.k. etablerade experter" kommit på att bl.a. ADHD nog i alla fall kan påverkas av hur man äter och lever sina liv. Läs referaten i SvD gällande forskningen som presenterades i senaste numret av forskningstidskrifternas Expressen, nämligen "The Lancet".
Tänka sig, mat är inte bara den passiva substans man stoppar in genom kakhålet. Nej, det är mycket mer än så. Innehållet i den mat du äter inte bara kan påverka, utan påverkar och interagerar med och balanserar våra hormon-, nerv- och organsystem. Men... svindlande tanke..., kanske det är så att..., vi borde tänka till ordentligt på vad det är vi stoppar i oss..., och VÅRA BARN!!!
Hoppsan, nu blir det åter igen lite jobbigt för alla våra politiskt korrekt sakkunniga, våra indoktrinerade dietister, vårt bakbundna livsmedelsverk, livsmedelsbranschen och läkemedelsbolagen som gärna vill att ni går vidare med ögonbindel och "lallar med" i det rådande ineffektiva och ohälsoalstrande kost- och läkemedelsparadigmet som man så smart slipat fram de senaste 30 åren... För den mat vi äter och den hälsonivå (eller ohälsonivå) vi utvecklar, har ju inget med maten att göra. Vi har ju lärt oss att vi måste bekämpa sjukdomar (som om dom vore egna entiteter) med läkemedel, och inte tro att man kan bygga hälsosamma kroppar som har svårt att utveckla ohälsoprocesser. Man storknar!
ADHD vet vi ju alla, beror på amfetaminbrist, precis som huvudvärk är tecken på Alvedonbrist, mag-/tarmbesvär är tecken på Losec/Nexiumbrist och nedstämdhet beror på att man saknar SSRI-preparat, -ni skrattar! Men det är ju så illa idag! Vi vet och tror bara det någon vill att vi skall tro eller veta.

Tänk om, vi som samhälle istället lade lite krut på salutogenetisk forskning och epigenetik istället, dvs. hur man skapar friska och motståndskraftiga människor som drar nyttan av och boostar sina gener genom ett smart sätt att äta och leva sina liv på jorden. Testa att äta oförgiftad mat, mat som det var meningen att vi skulle äta, dricka rent vatten och underhålla dig som det var meningen att din djurart skulle göra, det räcker ruggigt långt.
Kroppsinvest Institute och STAC har vi sysslat med sådan coachning på professionell basis sedan 10 år tillbaka. Att det går att påverka bl.a. ADHD med kostomläggning är sas inte någon stor nyhet för en kliniker som både läst på lite och dagligen jobbar med att coacha människor mot bättre val och bättre hälsa.

3 kommentarer:

  1. Hej Joakim

    Tänkte höra med dig ang kost för gravida och de rekommendationer som finns idag? Jag äter idag enl de principer du förespårkar. Men hur ska jag tänka under min graviditet?

    Tack för en bra blogg!

    /Helen

    SvaraRadera
  2. Du bör/skall äta likadant, fast lite mera och öka på kolhydratintaget en aning eller två. Dock inte snabba, tomma och processerade (men det har du ju redan greppat). Komplettera gärna med högkvalitativa Omega tre kapslar (Eskimå, Eye Q eller liknande, 2-3 per dag, gärna kortare uppehåll varannan vecka). Glöm inte bort den extremt viktiga inälvsmaten minimum en gång per vecka (det skall dock komma från vild-, frifångad eller ekologisk källa). Mvh Joakim och Anna

    SvaraRadera
  3. Tack så hemskt mycket för svaret! Några följdfrågor ang de rekommendationer vårdguiden och andra statliga instanser har. Hur ligger det till med:

    - Rått kött (eller ej helt igenomstekt).

    -Opastöriserade ostar och mejeriprodukter, där man varnar för Listeria. Jag själv brukar använda mig av den gammeldags mjölken som inte är homogeniserad.

    - Fisksorter från Östersjön (Abborre, gädda, röding)

    - Finns det något bevis på att för mkt A-vitamin kan ge fosterskador om det kommer naturlig väg och inte genom kosttillskott?

    http://www.vardguiden.se/Tema/Gravid/Livsstilsfragor/Mat-att-undvika/

    På det stora hela verkar dom ju som vanliga vara ute och cykla, men tänkte att vissa bakterier som kanske finns i råa produkter bör undvikas.

    Har du någon litteratur att rekommendera för att öka på kunskapen?



    /H

    SvaraRadera