tisdag 31 augusti 2010

STAC på Sportnytt onsdag 22.00!

På onsdag kl.22.00 sänder Sportnytt ett inslag om STAC, Jimmy Lidbergs brottningssatsning, testerna i STAC Lab och en del av den träning och coachning som lett fram till Jimmys framgångar. Jimmy går ju som bekant upp på VM-mattan i Moskva den 6 september!
Intresset för våra STAC Lab-tester och den professionellt designade och periodiserade uppbyggnadsträning det resulterar i blir allt oftare uppmärksammat! Det kommer mera framöver...

söndag 29 augusti 2010

Blossom Magazine älskade STAC!

Hela redaktionen för Blossom Magazine strålar av glädje efter ett bejublat CST-pass med Christian Storsjö! -Wooaaoow, här vill jag bo! -Var en av de spontana kommentarerna när Blossomgruppen släntrade in över tröskeln och fick syn på vår pampiga tränings- och hälsoanläggning STAC. Ingen hade sett något liknande och alla var imponerade över den smarta designen, ytorna, den genomtänkta idén med möjlighet till träning från nybörjare till elit. Flera häftiga samarbeten har tränats, upplevts, utvärderats och diskuterats de senaste tre dagarna på STAC. Imorgon testar vi Blossoms tre nya adepter, dvs. de som skall coachas av Blossom Tainton L och vilkas framsteg kan följas i Blossom Magazine, under nästa tre månader. De kanske får göra test i STAC Lab, vem vet?! Beror helt på vad dom har för förmåga, mål och ambitioner, eller hur... Vilka samarbeten vi diskuterade... ni kommer att bli varse!

Vill du bli medlem på STAC?
STAC är perfekt för alla som vill börja träna men inte riktigt vet hur, STAC är perfekt för alla som vill träna efter eget huvud men inte hittar yta eller funktionella träningsredskap på sitt nuvarande ställe. STAC är perfekt för den som vill träna med en coach som verkligen kan träning och vet hur man bygger upp en kropp oavsett önskemål.

Om du vill köpa årskort med 1000 kr rabatt (5000 kr istället för ordinarie pris 6000kr) är det bråttom, sista dagen för det är på tisdag den 31 augusti! Om du inte redan gått den, så bokar du introduktionskurs i funktionell träning (6 tillfällen, 1 timma, 1ggr/vecka med specialutbildad coach för 1200 kr) och betalar denna vid samma tillfälle. Kom ihåg att det ingår en gratis screening och programdesign anpassat enbart för dig i priset (värde 3000 kr). STAC är mycket mer än vad du är van vid på ett träningsställe, mycket mer. Välkommen!

onsdag 25 augusti 2010

Intervju med Jimmy Lidberg inför VM!

Tjena Jimmy! Tolv dagar kvar till Brottnings VM i Moskva (6 september), hur känns formen?
- Jodå, känns bara bra! kom precis hem från Italien och träningslägret där. Brottningen känns bra, kroppen känner sig allt mer redo för varje dag. Jag har fokuserat allt mer på power och explosivitet de senaste veckorna, bl.a. enligt dina instruktioner för att skärpa till vissa detaljer i olika plan.

Vad har du framför allt förbättrat sedan i våras?
- Jag har lagt mkt fokus på att förbättra underlägespositioner, dvs. försvara mig smartare och svårare för motståndare som är i överläge. Senaste tiden har jag dessutom lyckats knyta ihop allt samman till en helhet. Jag har dessutom kunnat träna upp min offensiva förmåga och få saker att hända ännu snabbare trots ökad komplexitet.

Hur har ditt tränings- och periodiseringsupplägg inför detta VM skiljt sig mot tidigare VM turneringar?
- Inte så stor skillnad generellt, jag har haft ett liknande upplägg senaste tre åren dvs. uppbyggnadsperiod, mellanperiod och toppningsperiod, det som skiljer mera är enskilda veckor, inbördes ordning på olika träningsveckor och dess träningsinnehåll. Där har du Jocke, betytt ganska mycket när det gäller att täppa till luckor och komma med innovativa övningsupplägg och periodiseringar.

Var du, din tränare Igor och din träningspartner Jim nöjda med  uppladdningslägret på STAC i juli?
- Supernöjda, verkligen! Jag har bvarit i många olika länders toppidrottscenter, på de allra flesta länders olympiska toppidrottscentra dessutom, inklusive USA. På STAC är ni outstanding både utrymmes-, redskaps-, test- och kunskapsmässigt! Testdelen av STAC, dvs. STAC Lab är helt grymt. Med de ytterst relevanta tester för min idrott som jag genomgick fick jag en klockren överblick om mina srtyrkor och svagheter.

Är hela familjen Lidberg laddad inför VM-urladdningen?
- Det hoppas jag absolut! Jag har ju inte varit hemma så mycket på sistone, men jag vet att mina båda föräldrar kommer med till Moskva, samt ett antal kompisar. Jag får alltid extra stöd av Johanna och min dotter Melina, som tyvärr stannar hemma denna gång.

Vad kommer det att stå i tidningen dagen efter VM-matcherna i 96-kilos klassen Grekisk-Romersk brottning?
- He, he, he... Jimmy Lidberg krossade motståndarna och tog VM-guldet! Det är det jag ser framför mig.

Tack för pratstunden Jimmy och grattis till kommande framgången ;-) i VM.
- Tack själv och tack så hemskt mycket för allt stöd och den support jag fått av dig, STAC och alla tidigare tillfällen på Kroppsinvest Institute.

tisdag 24 augusti 2010

Naprapatbehandling rensar vårdköerna!

Vi alla naprapater på Kroppsinvest Institute gratulerar naprapat Titti Lilje till ett bra jobb och en trevlig publicering av hennes studie i "The clinical journal of pain". Den visade bl.a. att 62 % av alla personer som stått i ortopedkön på Blekingesjukhuset mellan 2007-2009 kunde lämna densamma direkt efter att ha blivit undersökta och behandlade av en leg. naprapat. Naprapatkonsultation var dessutom överlägsen ortopedkonsultation för de 78 personer mellan 18-65 år som slumpvis valdes in i studien.

Studien BLT refererar till i dagens tidning som vår naprapatkollega i Karlskrona Titti Lilje utfört tillsammams med ortopedmottagningen på Blekingesjukhuset, bekräftar nämligen en hel del av det som redan är en beprövad erfarenhet. Dvs. att man skall vända sig till ortopeden för en preoperativ undersökning eller om man redan vet att man är i behov av ett ortopedkirurgiskt ingrepp och till en naprapat om man har smärta och/eller besvär i rörelse- och stödjeorganen och därmed behöver en funktionell undersökning, manuell behandling av olika slag, råd om hur man återskapar funktion, bygger upp funktion och underhåller sin kropp.

Det är dock trevligt att att den stora skara av sjukvårdsföreträdare som levt i villfarelsen att den vetenskap, kunskap, erfarenhet och framgångar kring hur man undersöker, bedömer, återskapar och bygger upp funktion i våra rörelse- och stödjeorgan nu kan dra upp rullgardinen och säga: "det här innebär ju att...", "men då kanske man skulle...", "då blir det ju mycket...", hoppsan sa, när penningen trillade ner i hålet.

Ortopedkirurgerna visste det redan, naprapaterna visste det redan, en väldigt stor grupp av sveriges befolkning visste det redan, så vem eller vilka är studien extra bra för...just det.

Sakta i backarna gått folk, ni som tror att ni kommer att få möta naprapatkompetens innanför akutmottagnings- eller ortopedmottagningarnas dörrar imorgon dag, kommer att bli besvikna, man vänder inte en tankbåt som seglar i en flodfåra. Det är många som investerat i skutan...

onsdag 18 augusti 2010

Många skador kommer sällan av ingen anledning!

Måste bara kommentera senaste tidens friidrottselände, handbollsskadorna, fotbollsskadorna, ishockeyskadorna, löparskadorna, tennisskadorna osv. Varje gång jag undersöker en ny kund eller kommer till en ny klubb ställer jag samma fråga. Genom att verkligen testa de jag skall jobba med. -Finns det tillräcklig flexibilitet, inre- och yttre bålstabilitet, koordination och belastningstålighet för idrotten och dess totala träningsvolym och specifika träningsövningar? Svaret är ofta förkrossande. Merparten av alla spelare i ett ordinärt fotbolls-, ishockey eller handbollslag har inte den flexibilitet, stabilitet eller belastningstålighet som behövs för att klara varken uppbyggnadsperioden eller idrotten i sig över tid. Oavsett om man kör mer eller mindre bra övningar eller upplägg. Därför är det bara en tidsfråga, inte otur, inte oflyt, innan skadeeländet kommer på bred front. "Vi har haft sånt oflyt med skador" brukar det ju heta när man verken vet eller förstår vad som egentligen sker i det stora hela.

Jag (och Anna) har jobbat med idrotts- och yrkesskador både som akutvårdare (bl.a. som anställd naprapat i IF Brommapojkarna under två säsonger, samt ett tiotal lokala fotbolls- och hockeylag i Blekinge senaste 10 åren) och på egen idrottsskadeklinik (http://www.kroppsinvest.se/) i både stockholmsområdet och Ronneby sedan 1995. Våra naprapat, helhets- och elitidrottsklienter kommer inte bara från närområdet utan huvudsakligen inom en radie på ca 60-80 mil. Ofta efter att lokala terapeuter och sjukvården har gått bet på att identifiera det effektiva orsakskomplexet bakom besvären, skadan, smärtan eller skadorna. Vi har med andra ord grävt i gropen ett tag och lärt av andra, våra egna misstag och våra egna framsteg.

Upprepade skadeproblem för enskilda idrottare liksom återkommande skador eller skademönster i lagidrotter, kommer sällan av ingen anledning! Oftast ligger det bristande uppbyggnadsträning, kompetens, erfarenhet och förståelse för kopplingen mellan hållning, bålstabilitet, rörelsestabilitet i tre plan, ledstabilitet för skiftande belastnings- och tempoprofiler, grundläggande maxstyrka, konvertering till power, poweruthållighet samt periodisering av tävling, komplementträning, VILA och KOST bakom det tränare kallar för oflyt och otur med skador. Det är inte den hårdaste tränaren som är bäst för laget eller resultaten, utan den smartaste!

Smarta tränare täpper till kunskaps och/eller erfarenhetsluckor, engagerar rådgivare som kan åtgärda eller bidraga med detta och skapar på så sätt mindre oflyt och otur, -tänka sig! Skador kan ske ändå, man kan faktiskt ha otur eller bli utsatt för någon som verkligen vill skada mig, självklart, men det är ju onödigt att dra på sig med vilje eller inte fatta att det man ordinerar genererar skador!

På Scandinavian Top Athletic Center (STAC) är vi experter på korrekt programdesign och periodisering från nybörjare till elit. Vi kommer att starta en årligen återkommande tvådagarsföreläsning för alla sveriges tränare som adresserar detta och mycket mera, oavsett idrott eller förkunskaper (givetvis tar man åt sig vår spetskompetens bättre ju mer påläst man är, men ibland kan det vara en fördel med mindre fastlåst kunskap och mera prestigelös nyfikenhet).

Föreläsningen som går av stapeln den 12-13 november 2010 är ännu inte döpt men kommer att vara ett samarbetsprojekt mellan Joakim Dettner, Anna Dettner (http://www.stac.nu/) Kenneth Riggberger, Stellan Kjellander (http://www.fysexperten.se/). Vad handlar den om då? Vi kommer att ta er med på en teoretisk och PRAKTISK resa från den grundläggande flexibiliteten (mobilitetsträningen) och bålstabilitetsträningen hela vägen via hypertrofifasen, maxstyrke-, explosiv-, snabbstyrke- och den viktiga grennära konverteringsträningen till power, poweruthållighet, anaerob uthållighet och testprocedurer (vi har flera Muscle Lab 4010 + Dartfish pro 5.5) för att vetenskapligt utvärdera och analysera träningsframgångar i newton, watt, tid, hastighet m.m. Dvs. så som vi jobbar med våra professionella adepter och lag!

Förhandsanmälningar mottages redan, ring 0457-462020 (ange Novemberföreläsningen med Joakim och Kenneth). Officiell inbjudan och föreläsningsinformation kommer att anslås inom kort på http://www.stac.nu/, http://www.fysexperten.se/, via adresserade utskick. Håll ögon och öron öppna tills dess.

söndag 15 augusti 2010

Fetma är ingen sjukdom!

Fetma, kraftig övervikt och extrema BMI-värden är ingen sjukdom i de allra flesta fall. Givetvis finns det ett antal enstaka undantag som haft oturen till en ganska ofördelaktig genuppsättning och därmed organsystem och hormontillverkande körtlar som inte är optimalt fungerande för att på ett enkelt sätt bibehålla en normal matchvikt.

Läs artikeln "Miljardnota för fetman" i dagens SvD. Den handlar för visso om USA och deras fetmautveckling, viken egentligen borde kallas modern kost- och livsstilsrelaterad ohälsoutveckling, men skulle se liknande ut om vi hade delat in Sverige i olika län. Någon gång måste vi väl fatta sambanden mellan vår moderna matframställning (industritillverkad), billig skräpmat (snabbmatskedjor serverar bilig näringslös och mer eller mindre förgiftad mat till de som inte anser sig ha råd eller inte har råd att köpa den kvalité deras celler förväntar sig) och delresultatet FETMA. Fetma är ingen sjukdom, det är delresultatet av din organisms fruktlösa försök att överleva våra moderna s.k. mat och dina kost- och livsstilsvanor.

Vad det egentligen handlar om är dettta:
Vi har de senaste 150 åren genmanipulerat, gödslat, besprutat, steroidbehandlat, upphettat, sönderdelat, sockrat, sötat, saltat, färgat, förtjockat, plastförpackat, gasbehandlat och konserverat moder jords fina råvaror till döds. Vi blir vad vi äter, vi blir när vi äter och vi blir vad vi luras att tro! Just nu tror vi PÅ FULLT ALLVAR att fetma är en sjukdom som drabbar oss, att det inte handlar om våra usla kost- och livsstilsvanor och det enda vetenskapliga sättet att behandla FETMA är att stympa vårt matsmältningssystem genom att klippa bort magsäcken. Hurra, hurra säger dessa överfulla magsäcksstympningskliniker, som vanligt med olyckliga människor som för sent insett vad man VERKLIGEN GJORDE med deras kroppar och vad det faktiskt innebar i förlängningen!

Det finns faktiskt vetenskapliga undersökningar publicerade som bevisar att vår intellektuella kapacitet sjunker dramatiskt ju mer av den moderna maten vi stoppar i oss (på amerikaner, men det skulle sannolikt givit liknande utslag även i andra världsdelar). Dumhet är heller ingen sjukdom, bara resultatet av beslut tagna utan eftertanke, kanske utifrån bristande eller felaktiga beslutsunderlag/data och/eller en systematisk feltankning av våra celler (som i sig innebär en allt sämre cellfunktion för alla typer av celler, även det kompplexa nätverk som kallas din intelligens, tänkande och beslutsfattnade). 

Riktig mat är livsmedel som växt, levt, odlats, behandlats, tillagats, bevarats och konsumerats i symbios med moder jord. Det är bl a viltkött, ekologiskt kött, bacon och inälvsmat. Mjölk, ägg, fil och smör från frigående och/eller ekologiska djur. Det är också olja av oliv, valnöt och kokos. Ekologiskt eller biodynamiskt odlade grönsaker, rotfrukter, frukter, bär, nötter och svampar. Massor med friskt vatten och några nypor havssalt över maten.

När skall vi förstå att vi inte kan tala om för naturen hur det skall vara utan förstå henne och oss själva, stoppa i oss det våra celler förväntar sig, sova på nätterna, dricka rent vatten, aktivera oss med det vi brinner för och underhålla våra kroppar som det var meningen vi skulle göra. Är man osäker på hur man skall föra sig i livet på jorden får man fråga de andra djurarterna, de har sällan problem med vad de skall äta, göra eller aktivera sig med, och dom vet inte ens vad Livsmedelsverket säger att dom skall äta. Ändå finns där ingen fetma... Utom när de är fängslade i livsmedelsindustrier, för då tvingar vi dem till samma matvanor som vi själva, annars blir de ju inte feta snabbt nog. Och säljs gör dom som bekant, per kilo.

torsdag 12 augusti 2010

Klapp-klapp när Ice Breakers lekte med KHK

KHK - Ice Breakers 5-14
Såg en fantastisk samling talang, hockeykunskap och vackra hockeynummer i kväll! Jag, Anna, Andreas och Ingmar representerade STAC inne på Telenor Arena där Foppa och Näslunds välgörenhetshockeylag Ice Breakers lekte mössan av KHK.
Redan efter 18 sekunder lirkade Foppa in första målet. Matchen slutade 5-14, men kunde lika gärna slutat 5-35 om man tutat på lite i trumpeterna. Hasse Jonssons mål efter genialt pass från bakom kassen fick undertecknad på bild via en förfokuserad kamera samt en välriktad kamerarörelse och flerbildsinställning.

Foppa bakom kassen som just levererat en väl maskerad backhand till Hasse Jonsson som trycker dit den på en touch från mitt i slottet. I förgrunden ser ni Viktor Hedman som imponerade stort med tyngd, snabbhet, vidd och teknik.

Jag tror KHK-spelarna står ut med resultatet eftersom det samtidigt måste ha varit en grym upplevelse att bara vara närvarande på isen.

Måste även nämna att hela arrangemanget i Arenan kändes mycket proffsigt och tar med mig en riktigt riktigt go upplevelse hem. Vilken puckkontroll, vilka bortvändningar, vilka spelvändningar, vilka lösningar vid extremt trängda lägen, tänk om dom tagit i lite, alla de 13 spelarna i Ice Breakers...

Icke pandemi och onödig skräckpropaganda!

Intressant och nyttig läsning för alla i dagens SvD om spelet bakom den s.k. svininfluensapandemin samt referat från EU´s rapport som enligt SvD fastslår följande "En pandemi, som aldrig var en pandemi. Slöseri med enorma summor skattepengar och omotiverad skräck som spreds till befolkningen". Läs mer på SvD "Svininfluensan var ingen pandemi" av Inger Atterstam som är medicinsk reporter.  Kom sedan ihåg detta när nästa försäljningståg drar igång framåt höstkanten eller när det börjar gå lite trögt för vaccinbranchen framöver. Rädsla kan nämligen få både enskild individ och hela populationer att ta irrationella beslut och rätta sig i ledet trots att man vet bättre, man vågar ju inget annat, eller hur.

söndag 8 augusti 2010

Grenspecifika tester är ovärderliga!

DASD_10, sista testet i helgens STAC fystest för Gislaved SK [Hockey]. Ett mycket anaerobt belastande accelerations-, speed- och deaccelerationstest. Det standardiserade DASD_10-testet består av tre 45 sekundersintervaller över 10 meter i start och stopp-utförande med 60 sekunders helvila emellan. Varför det? -Jo 45 sekunder är ett relevant hockeyjobb och 60 sekunder är den genomsnittligt minsta vilotid som brukar förekomma mellan två byten för samma person, dvs. spel på två femmor med minimalt med avblåsningar. 
  
 
Ingen behövde nyttja backup-spannarna utifall att någons lunch skulle komma i retur! Bästa "over all" resultatet hade Tim Lundin som tillsamamns med Johan Grönberg och Viktor Karlsson var de enda som lyckades ha över 160 meter tillryggalagd distans i den sista 45 sekundaren!

Om man inte testar det som sporten ifråga innehåller, kan man ju heller inte kontrollera och följa upp den status truppen innehar eller modifiera de träningsmetoder och träningsupplägg man hittills använt sig av, eller hur!
-Vilken relevant förmåga för ishockeysportens intensitetsvariationer, temposkillnader och viloperioder testar man i ett Coopertest, dvs. det slentrianmässiga uthållighetstestet inom nästan alla lagidrotter???
-Om man har en dålig tid på Cooper, skall man då träna mera 800, 1000, 2000 och 3000 metare för att förbättra sin Coopertesttid? Otroligt nog är det så det ser ut allt för ofta, lagen tränar för att scora på Fysprofilen istället för att träna för att scora på hockeyplanen. Ni får ursäkta, men en hel hög hockeyspelare som tränar på att springa långt, långsamt och överanstränga för dåliga mittsektioner och tajta baklår är en bedrövlig syn inte bara för en erfaren naprapat/styrke- och powercoach utan för alla som är det minsta pålästa i ämnet.

Om vi nu verkligen vill testa en kombination av anaerob och aerob förmåga, dvs. gränslandet mellan de två energisubstrats-/energisystemsformerna för en hockeyspelare. Hur vore det då om vi testade förmågan att vidmakthålla en viss intensitet, tempo och/eller tidsram genom att räkna hur många varv man klarar i en agilitybana istället! Vi gör det i Dettners Dubbla T-sprint [DDT-sprint], där man skall upprepa en tid på 85 % av sin maximala förmåga/fart, med en fastslagen vilotid mellan varje intervall, utförandes relevanta komplexa förflyttningar, riktningsförändringar, accelerationer och deaccelerationer. Klarar man tre varv mera än sin kollega, har man inte bara ett relevant testvärde man har dessutom tränat/testat i en relevant övning för sin idrott. Ett relevant test är, just det, en relevant träningsövning. Det är inte svårare än så.

fredag 6 augusti 2010

Gislaved SK testar och bygger för framtiden på STAC!

Gislaved SK Hockey bygger för framtiden och startar med riktiga fystester på STAC Lab i Ronneby. Sista helgen på semestern blev en jobbhelg, en ganska rolig sådan, för Gislaved SK är på tårna, hela vägen från sin unga trupp till sin duktiga och lärovilliga ledarstab.  

Explosiva enbensböj med tilläggsbelastning på 30 kg,

Explosiva benböj med tilläggsbelastning 60 kg

Kontroll av och intruktion av inre bålstabilitetsrekryteringen och styrkan i nedre djupa magmusklerna vilka är den s.k. "första säkringsinstansen" vid kraftutveckling!

Counter Movement Jump CMJ med vänster ben, dvs. hur mycket effekt kan du
utveckla eller få ner i isen på ett ben. 

Bra tider på 10 och 30 meter sprint, en ganska avgörande kvalitet för en hockeyspelare
OM den konverteras till lika snabb isförflyttning.

Imorgon rullar testerna för Gislaved SK vidare med enhandsstötar, rotationskast, utfallssteg, kabelpressar, kabelrotationer, benböj och anaeroba uthållighetstester. Hu, hu.

söndag 1 augusti 2010

Vem är smartast när barmark blir till is!

I dagarna går nästan alla lag från Elitserien till div. 2 på is. Om man har periodiserat träningen korrekt sedan april/maj är man således inne i sista fjärdedelen av den fas vi kallar konvertering till power, speed, agility och grenspecifik uthållighet (sista en-två veckorna). Det betyder att man redan nu har grabbar (och tjejer) med vältrimmade och snabbhetssmidiga kroppar som redan orkar en hel del, men vi skall konvertera detta till ett annat underlag och med annan utrustning på kroppen, i händerna och på fötterna.

Om man är smart tränare förstår man vikten av en kortare invänjningsperiod på nytt underlag och lämnar taktikblocket hemma ett par veckor (om jag får överdriva en aning). Första passen bör helt inrikta sig på att lära känna de nya skridskorna, vänja kroppen vid en aning annorlunda rörelse-, stabilitets- och balanscheman jämfört med barmarksförflyttningarna. Så fort man hittat kropp och rörelser (vilket kan ta ett par tre pass), är det dags att överföra samma accelerations-, fart- och agilityförbättringar man kämpat sig till på land att även finnas tillgängligt på is. Det betyder i klartext att man fortsätter med samma programdesign med den periodisering man är inne i (konvertering till power, speed, agility och grenspecifik uthållighet), FAST MAN KÖR ALLT FRÅN SPRINT TILL UTHÅLLIGHET PÅ IS.

Har man is i magen får man på detta sätt inte bara full nytta av den långa och korrekt periodiserade uppbyggnadsperioden, man slipper dessutom många onödiga skademönster (ljumskar, höftböjare, ländryggar) och kan efter 1-2 veckor, ta fram taktikblocket och börja gnugga. Det är dock inte slut med det. Under högsäsong bör man fortsätta att underhålla de biomotoriska variabler som hockeyspelare tenderar att tappa, dvs. träna stabilitet/hållning/flexibilitet, maxstyrka och power. Hur man periodiserar detta ihop med alla hockeysträningar, träningsmatcher, serielunk och slutspelsmatcher är en hel vetenskap men ändå ganska enkelt.