tisdag 29 juni 2010

KRIF Hockey P96 uppbyggnadsträning avslutad!

10 veckor av första årets grenspecifika uppbyggnadsträning för KRIF Hockey P96/U14 är till ända. Vilken grupp, vilken energi, vilka framsteg, vilka killar, vilken tränare. Det var kul och en ära hela vägen. Jag kan bara gratulera till säsongen som kommer. Glöm inte bort att det hela skall konverteras/omvandlas till effekt på isen, men det tar Peter Miketinac och Co. hand om. Vi ses lite mindre ofta under högsäsongen (ni kommer dock att köra högsäsongsupplägget parallellt med hockeyn). Själv skall jag njuta lite av era matcher och framgångar i vinter. Tack för en kul tid, mvh Jocke Dettner
Freddie Malmqvist! Bäst i test sett över det man skall behärska och över hela 10 veckorsperioden, med knapp marginal till 4 andra killar i laget.

Oskar Nylander! Överlägset bäst i sina framsteg under denna 10 veckorsperiod. Jag bara ryser när jag tänker på den killens utveckling. På bara på 10 veckor från kass till grym, otroligt! Bara att buga inför Oskar, vilken resa!
Stefan Crnoglavac! Bäst på att köpa läget, köra övningarna bra med grym inställning, inget knorr, visa extra styrka, viljekraft och kosta tränaren lite energi.


KRIF Hockey P96 en grym samling 14 åringar +-1 år som just genomfört sin abslut första professionella uppbyggnadträning på STAC. Med Tränare Peter Miketinac längst upp till vänster i bild.

lördag 26 juni 2010

Elitbandy kräver ruggigt bra testvärden?

Snart är det dags att testa bandylagen inför konverteringsfasen från långsamstyrka till power. Först ut i år är Fredriksbergs BK som lirar i sydöstra bandytvåan, fler lag är på väg in så jag passar på att leverera lite fakta om vad som krävs för att trampa upp imonerande 40-43 km/tim på ett par moderna bandyrör och dessutom tillräckligt snabbt. Normalt för en bandyspelare av hyfsad klass är 33-35 km/tim
  • Medelvärdet för bandyspelare i elitserien är 27 watt per kilo kroppsvikt i en benböjsrörelse, enstaka spelare kliver över extremvärdet 30 watt. Min kollega Kenneth Riggberger har bara mätt upp ett fåtal sådana praktexemplar under sina 11 år av tester med Muscle Lab.
  • På ett ben bör det handla om uppåt 20 watt.
  • Vertikala tvåbensspänsthopp (CMJas) är ok om dom ligger på 55 cm men skall helst ligga över 60 cm. 
  • Enbenslängdhopp med tvärställd fot och landning på andra benet bör vara uppåt och gärna klart förbi 2,5 meter.
  • Flygande sprinttider (start 50 cm bakom första mätnoden) på 10 och 30 meter bör vara under 1,70 sek resp 4,10 sek
Vi får se vad FBK mäktar med i år, nästa år blir det definitivt annorlunda, då har man tränat under undertecknads mjuka hand och sakta uppgraderat både volym, intensitet och tanke under ett år.

onsdag 23 juni 2010

Bara vara i parken är en kur!

Ni som inte varit i Ronneby Brunnspark ännu, -ta er dit! Roddarna (rhododendronbuskarna) står i full blom, snart kommer rosorna i den fantastiska rosenträdgården att "kläckas". Det är grymt mycket livskraft i parken just nu! Så mycket att våra klienter ofta kommer ½-1 timma innan utsatt tid för att bara vandra kring eller sitta och njuta av prakten. Juste arbetsmiljö för oss, besök den du också, du kan få tillgåmng till en hel del av parkens överskottsenergi just nu.

söndag 20 juni 2010

Blossom Tainton på STAC

Blossom Tainton i egenskap av chefredaktör på tidningen med samma namn BLOSSOM MAGAZINE, var under hela fredagen på besök hos oss på Scandinavian Top Athletic Center STAC och Kroppsinvest Institute. Anledningen till besöket är Blossoms intresse för vår helhetssyn på hälsa och träning samt vårt gemensamma mål att lära den vanliga människan att äta rätt, träna rätt och balansera sina liv rätt för de personliga förutsättningar och mål man har just nu och/eller i livet som helhet.

Med sig på resan hade hon bjudit BLOSSOM Magazine´s träningsexpert Linus Johansson. Linus som bl a lagt ner ett digert arbete på att lära och instruera sina adepter i funktionell träning och funktionellt tänkande kommer att kunna bistå BLOSSOM MAGAZINE´s läsare mer många nyttiga tips och träningsformer.

Båda blev uppenbart inspirerade av vårt minst sagt rymliga funktionella och holistiska idrottsanläggning på dryga 1000 kvadratmeter. Stor inspiration utbröt bl a när vi visade vår stora kastvägg för för träning med allt från medicin- och tornadobollsträning till exempelvis slagskottsträning på plastis till olika kastidrotter. Både Linus och Blossom raggade, givetvis efter en kort uppvärmning, loss på varsin Tornadoboll med stor frenesi.

Allt från hantlar, powerpyramid och Kettlebells till sprintbana, kampsportsmatta och kabelmaskiner inspekterades med stort intresse, liksom våra möjligheter till instruktion, träning och utbildning med lugn och ro-systemet som primärt fokus. Anna Dettners Tai Chi-övningar i kabelmaskinerna väckte stor nyfikenhet hos Blossom för alla de läsare av BLOSSOM MAGAZINE som vill bort från "fyrkantig hård styrketräning" till "mer kvinnlig mjuk dito a la Anna Dettner". Blossom´s tankar, livserfarenhet, seriositet och egenlanserade KTA-koncept (kost, träning, attityd) passar mycket bra in på det vi står för och framgångsrikt jobbat med under flertalet år på alla från nybörjare till elit.

Blossom lärde sig tämligen kvickt att hantera en Tornadoboll vid vår kastvägg. Det finns både mjukt och hårt i den övningen och den lämpar sig för allt från balansering av kvinnliga hormonsystem till konvertering av
styrka till power i rotationsplanet för en hockeyspelare. Allt handlar om hur man gör det...


Vad detta första möte mynnade ut i och vad vi kommer att använda den härliga Brunnsparken och Brunnsskogen till, får ni kära läsare veta mera om framöver. Till dess får ni gå in på http://www.stac.nu/ och se vad vi gör på STAC, http://www.kroppsinvest.se/ och se vad vi gör på Kroppsinvest och läs mera om Blossoms tankar efter besöket hos oss på Facebook http://www.facebook.com/blossommagazine och vad tidningen vill förmedla på BLOSSOM MAGAZINE´s hemsida http://www.blossommagazine.se/.

lördag 19 juni 2010

Feltankade tyskar förlorade!

Snacka om blunder, 0-1 i baken på feltankade kroppar!!! Tyska landslagsledningen skulle optimera insatsen inför "mitt på dagen mötet" mot Serbien och förbjöd spelarna att äta det dom brukar till frukost, dvs. korv, skinka, ost m.m. Istället blev de stackars spelarna tvingade att proppa i sig makaroner till frukost, VILKEN LYSANDE STRATEGI att mata proteintyper med bara pasta!

Citatet " - Det tar lite tid att vänja sig vid att äta en skål pasta klockan tio på morgonen, säger tyska ledaren, tillika tidigare landslagsanfallaren, Oliver Bierhoff.", talar för sig självt. Speciellt med tanke på att den genomsnittliga tyska spelaren är en nordeurope med nordeuropeiska gener och fungerar bäst på en mix av 60-70% protein och fett och 30-40 % kolhydrater. Samme generella spelare har dessutom en 50 % risk/chans att vara mer eller mindre intolerant mot gluten, vilket pasta gjort på vete innehåller i generösa mängder.
Om du är glutenintolerant och dina tarmar reagerar mot gluten riskerar du inte bara att bli svullen, trött och orkeslös, du riskerar dessutom att förlora en del av kontakten med bl a dina magmuskler som stabiliserar din bål... Ibland kanske man skall acceptera att äta det man brukar fungera bra på, inte till korkade "dietistråd" komna från ett förlegat kostparadigm. Kolhydratbluffen är återigen synad och visade sig återigen fela när det gäller. Ät enligt er typ, är det så jä..a svårt att fatta, låt tyskarna äta korv, ost och skinka, det borde du också prova. Men ekologiskt och utan nitrit förstås!

fredag 18 juni 2010

En vanlig dag efter jobbet för två av mina hockeyadepter. Johan Seydlitz (på bollen med en 46 kg hantel på bröstet) mitt i en "Tung Sit-up på swissboll" supportad av Kim Sunna (för dagen nere från Kiruna för att uppdatera sina träningsprogram). Övningen, som INTE bör testas av personer som saknar professionell funktionell träningsvana eller en kunnig passare, ger ganska snabbt betydligt större motorer (ökad tvärsnittsarea i berörd magmuskulatur) och därmed möjlighet till senare powerkonvertering. Det skadar ju inte att bygga in lite kraftreserv i pressfas och en grym stabilitet i fram- och tillbakaplanet (sagitalplanet) för en hockeyspelare med ambitioner. Om du vill lära dig hur man bygger ett funktionellt och imponerande hårt "8-pack", -va heter det inte 6-pack? Bli medlem på STAC så får du veta skillnaden.

onsdag 16 juni 2010

STAC Lab lockar elitidrottare från alla idrotter!

Skidlöpare, sprinters, fotbollsspelare, golfproffs, långdistansare, bandyspelare, orienterare, triatleter, kastidrottare och en mängd hockeyspelare som exempelvis Hans Jonsson MODO Hockey, testas för fullt i STAC Lab på Scandinavian Top Athletic Center.

Efter en lång och strävsam period på 16 månader av lyckad rehabilitering av svåra ryggbesvär och noga planerad och periodiserad uppbyggnadsträning för att åter prestera på toppnivå inom elithockey, kör Hasse Jonsson  vidare med undertecknad och STAC/Kroppsinvest som partner. Senaste årens ryggbesvär är nu historia, närmaste säsongernas målsättning nedtecknad och den viktiga konverteringsfasen till power (maxstyrka, explosivstyrka, snabbstyrka), poweruthållighet och anaerob/aerob grenspecifik uthållighet står för dörren. "Allt det här skulle man vetat innan man åkte över och spelade i NHL och Pittsburg", har Hasse upprepat både en och två gånger under senaste året. 

Med våra tester kan man få exakta värden på vilken effekt man utvecklar på två och ett ben vid en mängd olika belastningar, under en mängd olika förutsättningar för en mängd olika sporter och syften. För Hasses och min del är det ett ovärderligt verktyg för att veta vad som inte är tillräckligt, vad vi bör fokusera på och objektiva värden att utvärdera vid kommande återtest. Tester är dock bara tester, det är vad man drar för slutsatser och designar program med hänsyn till den samlade bedömningen inklusive tester som fäller avgörandet i förlängningen. En grym erfarenhetskunskap gällande vilka olika testvärden man i genomsnitt producerar i Muscle Lab har jag fått från min kollega Kenneth Riggberger i Malmö som testat med detta system i 11 år.

Är du intresserad av att bli screenad, testa dig och eller få hjälp med din idrottssatsning på STAC. Läs på under [STAC Lab] på http://www.stac.nu/ eller hör av dig till underteckand eller någon av våra multifunktionella coacher på 0457-462020.  

tisdag 15 juni 2010

Kostföreläsningen som gick hem!

Tack för alla superlativer på mail, facebook och telefon efter min återkommande kost- och livsstilsföreläning på Scandinavian Top Athletic Center [STAC]! 

onsdag 9 juni 2010

Ät dig friskare på rätt bränsleblandning!


Att äta rätt handlar inte bara om att bli smalare! Vi måste tänka lite bredare och lite djupare än så. Det finns inget annat du kan bygga dina celler, dina organ eller din organism av, än det du stoppar in genom munnen! Om du vill bygga hälsosamma celler som kan utföra det dom är designade att utföra på ett optimalt sätt, dvs utgöra fungerande organssystem och samarbeta i fungerande system av organsystem kallat en organism eller i vårt fall homo sapiens, måste du också lista ut vad som står på insidan av dina cellers tanklock. Jag får så ofta frågor om vad man skall äta och jag brukar använda olika liknelser, t ex ett tanklock på en bil. Inte skulle väl du tanka diesel i en bensinbil bara för att det är frukost? -Tänkte väl det, men ändå gör vi det!

Om vi tänker oss att det finns ett sådant imaginärt tanklock på dina celler, vad skulle det då stå? Hmm... Kanske så här, "den just nu föreslagna bränsleblandning och kvalitétsnivå är baserad på de senaste 10 miljoner åren av kamp för överlevnad, den senaste veckans utgifter och ackumulerade behov, den biotop, flora, fauna, vana, klimat, altitud, aktivitetsgrad, dygnsrytm, årstid, jaktteknik som präglat dig samt dina föräldrar och deras föräldrars föräldrars anpassning till skiftande miljöer och livsbetingelser mm". För en nordbo med nordeuropeiska gener flera generationers generationer bakåt i tiden betyder detta ungefär 70 % +-10 % av energi och näring från naturligt uppfött kött och fett samt 30 % +-10 % av energi och näring från kolhydrater. Det är denna halvdumma sifferkombination som kallas för din generella metaboliska typ, när vi hjälper dig att äta bättre, prestera bättre och bygga hälsa samtidigt.

70/30 är inte så svårt att förstå, bara att fördela så när man lägger upp maten på tallriken, det blir lite knivigare i nästa steg. Då måste man själv lista ut det finstilta i kroppens intrikata nätverk av biofeedbacksystem genom att bli mer lyhörd och förstå de individuella fluktationerna i din egen organism. Dvs. ibland känns det som att man bör stoppa i sig fet fisk istället för en mager köttbit eller steka i extra smör istället för kokosolja eller lite extra råris på tallriken på bekostnad av några köttbullar. Det jag talar om är finjusteringen, det som ovan är betecknat som +-10 %.

När vi på Kroppsinvest Institute och STAC screenar individer som håller på att förändra sina ohälso-/hälsoförlopp och redan käkar "åt det rätta hållet", använder vi oss av ett finurligt formulär som vi kallar "finjusteringsformuläret". Detta formulär lär sakta med väldigt tydligt våra klienter att tolka sin egen kropps signaler och finjustera procentsatserna av de olika makronutrienterna (kolhydrater, fett, protein), identifiera vad man tål bra eller mindre bra, presterar bra på eller mindre bra på osv. En nordeuropeisk långdistansare som egentligen mår bäst av och utvecklar bäst hälsa och invärtes symbios på blandningen 70/30, måste ofta köra på 60/40 veckan innan längre tävlingsdistanser för att vara helt säker på att inte ha missat någon del av glykogendepåerna. Kolla vad jag skrev, personen blev inte en kolhydrattyp, personen korrigerade sin bränsleblandningen at bättre passa den extrema utövningen (yttre betingelser), dvs personen blev inte anpassad till 60/40, personen använde 60/40 för att anpassa sig till situationen. Det är skillnad det. Det finns mycket mer att lära om kost.

På måndag den 14 juni föreläser jag om kost och livsstil på Scandinavian Top Athletic Center STAC i Ronneby, läs mer under nyheter på http://www.stac.nu/ eller boka in dig och dina närmaste direkt på tel 0457-462020 (450 kr/person). Då kommer jag att beröra din metaboliska typ och en hel del annat, bl a hur tokigt det blir när nyheterna och tidningarna utan kritisk granskning skall berätta om nya rön. Det ända sättet att vara säker på att man stoppar i sig hyfsat bra kök för sin typ, är att lära sig mera om sin typ och vad mat egentligen är och var. Välkommen till din nya hälsoutveckling.

fredag 4 juni 2010

Fredriksbergs BK satsar på STAC!

Fredriksbergs BK satsar på professionell sommarträning! Inför säsongen 2010-2011 tar man ett ytterligare kliv och lämnar förra försäsongens trevande inlärningsprocess för en riktig långsiktig och flerårsinriktad steg för steg satsning. Undertecknad, STAC och Kroppsinvest Institute är glada att kunna sponsra Fredriksbergs BK med denna superchans!

På bilden saknas 2-3 seniorer och 5-6 förstaårsseniorer pga skolavslutningsmiddag m m. Inbaningsträning av stabila mittsektioner, integreringsträning av bål-ben samt flexibilitet för bandy står på programmet de första tillfällena. Framåt sommaren kommer det dock att bli tyngre, mer komplext och allt explosivare. Nästa år när Bandybanan står klar kan vi ställa mer effekt på isen än någonsin tidigare.

En bandyspelare av toppklass utvecklar över 30 w/kg kroppsvikt i exempelvis en benböjning. För att uppnå det måste man ha en tillräcklig bålstabilitet och funktionell maxstyrka. För att uppnå tillräcklig maxstyrka måste man ha tillräckligt stor tvärsnittsarea dvs muskelmassa i bl a lår, säte och ländrygg. Denna muskelmassa skall man sedan drilla i neuromuskulär rekryteringskapacitet, dvs olika övningar från maxstyrka 100-85% 1RM, explosivstyrka 85-50% 1 RM, snabbstyrka 0-50% 1RM, snabbhetsmobilitet, e-koncentriska hopp och mycket mera. 

Det handlar rent vetenskapligt om att maximera antalet kontaktbara motorenheter (nervcell och ett antal muskelceller av olika storlek), frekvens med vilken dessa anropas att spänna sig samt hastigheten med vilken signalerna färdas. Inuti varje muskel klallas allt detta för "intramuskulär koordination". Samarbetet mellan olika muskler och muskelgrupper kallas för "intermuskulär koordination" eller teknik och effektutveckling, det är det som sedan avgör hur du använder din intramuskulära koordiantion (effekt) i verkligheten.

Mina adepter behöver dock inte oroa sig för vad saker och ting heter, inte heller över alla teknikaliteter runt professionell programdesign eller periodisering. Bara dom gör övningarna så noggrannt som det går, enligt det upplägg som är planerat, äter och sover som dom skall och kryddar anrättningen med en sjuhelsikes inställning så kommer man att närma sig de 30 watten, så småningom...

onsdag 2 juni 2010

Kostföreläsning på STAC den 14 juni!


Det råder mycket förvirring om vad man skall äta just nu. Senaste tidens "nya rön" om att det kanske inte alls var så farligt med det sk farliga mättade fettet utan mer farligt med de kolhydrater man började äta istället för fett, har ju inte direkt bidragit. Man måste lära sig se bakom kulisserna och själv förstå mera om kost för att man skall kunna ta smarta beslut. 
Hur som helst, måndagen den 14 juni kl 19-21.00 skall jag reda ut en hel del begrepp och frustration om den kost vi tyvärr äter och utvecklar ohälsa av och den vi borde äta mera av för att utveckla hälsa. Föreläsningen kommer att hållas på Scandinavian Top Athletic Center [STAC], Fridhemsvägen 15 (bakom fd Wilden plast lokaler).

Anmälan sker enklast till Linda Hedlund på Kroppsinvest 0457-14500, kostnad 450 kr per person. Fika i pausen ingår. Medlemmar på STAC går för 350 kr.

tisdag 1 juni 2010

Jobbigt var bara förnamnet, sa någon!


Ronneby BK (fotboll) kommer inte att göra fler plattmatcher, man tog gruvlig revansch på sin första serieförlust på Scandinavian Top Athletic Center i kväll.

Full uppslutning och ett stenhårt styrkeutållighetsinriktat karaktärsbyggande pass på 1 timma och 20 minuter, designat JD. Det började med lätt uppvärmning på löparbanorna lite stretch och sedan 10 x 45 sekunder av djupa kettlebellsvingar i maxfart följt av 1x max antal räckhäv + 1 x snabbhetsräckhäv, 10 x 45 sek nya sneda kettlebellsvingar enligt tidigare upplägg samt 3 set maxstyrka 6 rep/sida i enhandsrodd. Avslutningsvis en hel del trötta hjärnor och långsam stretchning.

Ni som vet hur jobbigt kettlebellsvingar med en 16, 20 kg i maxfart är, vet vad dessa herrar gick igenom. Några kommer nog inte att vara på topp på morgondagens B-lagsmatch, men vi bygger kroppar och mental hårdhet för framtiden. Nästa år skrattar dessa herrar åt detta pass, då är intensivt och densitivt pass något helt annat. Man skrattar dock inte imorgon...