måndag 31 maj 2010

En ny spik i kistan för det rådande kostparadigmet!

Ännu en forskargrupp som avviker från det rådande (livsmedelsindustrisubventionerade) paradigmet om kost och hälsa i allmänhet samt kost och hjärt- och kärlhälsa i synnerhet. Den uppenbara paradigminstabilitetsfas vårt samhälle varit inne i de senaste 5 åren, gällande vilka kostråd som skall administreras till allmänheten, fick åter strålkastarna på sig i dagens SvD "Kolhydrater kan ge hjärtinfarkt".
Artiklen är bl a baserad på den danska forskargrupp som presenterat studien "Diet, cancer and health study", vilken rekryterat deltagare mellan 1993-1997 och sedan följt dessa i genomsnitt 12 år.

Konklusionen, dvs sammanfattningen av studien var att ensidiga råd om fettsnål mat samt undvika fett (minskad procentsats energi/näring från fett) vilket resulterat i ökat kolhydratintag (ökad procentsats energi/närning från kolhydrater) och ofta ökat intag av snabbare kolhydrater (typ potatis, vitt mjöl, vitt ris, pasta) istället för minskad risk för hjärtinfarkt, gav ÖKAD risk för hjärtinfarkt. Man anser vidare att man måste se mera på vilka typer av kolhydrater sam vilka typer av fetter man stoppar i sig. Man har dock inte helt släppt rädslan för det mättade fettet.

Det är bara att gratulera sveriges befolkning, det kommer mera. Snart "kommer man på att alla människor är genetiskt olika (inte helt identiska gällande sin optimala näringsmix) och att man dessutom behöver titta på om maten man ätit kommit från en industritillverkad källa eller en naturlig källa (både fett, protein och kolhydrat), vilka olika livsmedelsämnen och tillsatser man tål resp inte tål, om man har en snabb eller långsam oxidationsprocess, är parasympatiskt eller sympatikusdominant, tränar hårt, lever ett lågintensivt liv, är anpassad till en viss breddgrad, altitud, biotop, fauna, flora..." Men det kommer att ta bra många år av olika anledningar.
Tills dess kommer de som söker vidsynta råd utanför det skadeskjutna industriparadigmet att fixa hälsosamma mönster först. Att anpassa sitt närings- och energiintag efter sin "metaboliska typ" är ännu ett okänt begrepp bland företrädarna för homo sapiens, dock inte för någon annan djurart.
Någon som sett en älg, hare, räv eller lax på Livsmedelsverket frågandes vad dom skall äta? ... -Inte det, men hur går det till då? Dom är ju inte fe.., dom har ju inte dia...., dom utvecklar ju inte metabolt sy..... hmmm.

lördag 29 maj 2010

Så här rörlig behöver man bara vara om man tävlar i just rörlighet, inte om man spelar fotboll, hockey, handboll eller bandy. Det finns många olika uppfattningar om stretchning och flexibilitetsträning, nästan alla "sanningar" lider dock av allvarlig kunskapsbrist och lösryckta tyckanden på bräcklig grund. I de flesta fall är det latmasken som gömmer sig bakom en lämplig uppfattning, "dom säger ju att"...

Jag har fått tillsägelse av min fru att inte lägga hela lördagsförmiddagen på en blogg om vetenskapen bakom och den grenspecifika implementeringen av mobilisering, stretchning och mobilitetsträning, så jag skall fatta mig riktigt kort och kasta ut slutråden direkt:

  1. Innan träningspass och idrottsutövning av explosivare art ex friidrott, lagidrotter, racketsporter, hoppträning mm. Kör bara dynamisk stretchning, dvs ut i ytterläget och vänd lite försiktigt några gånger, av de kroppsdelar och/eller de muskler som är viktiga att värma/förbereda i just din idrott.

  2. Efter träningspass och idrottsutövning oavsett art. Kör dynamisk stretchning och/eller kort statisk stretchnig (1-3 sek stopp i ytterläget) för de kroppsdelar och/eller de muskelgrupper som behöver det mest beroende på arbetsinsats, spänningsnivå, tajthet etc.

  3. På kvällen eller mellan träningspass. Stretcha de muskler som du behöver göra permanent mer elastiska/längre/flexiblare mha statisk stretchning (använd så många metoder du behärskar inom detta område, dvs. PNF, INF, Contract Relax, etc). Mitt förslag är att köra 20-30 sek per muskel i ytterläget utan att "fuska". 

  4. Anledningen till många negativa uppfattningar om stretchning är just att man kört med statiska stretchar innan match/tävling och mycket riktigt ökat skaderisken något pga att den neuromuskulära koordinationen ine riktigt stämmer med den aktuella muskedynamiken (muskeln har helt enkelt blivit en bråkdel längre, utan att man samkört dessa två system). 
  5. Jag får nog anledning att återkomma i ämnet, längre fram. Just stretchning, mobilitets-, hållnings- och stabilitetsträning är grunden till all uppbyggnadsträning.

torsdag 27 maj 2010

Kompetensbrist i Blekinge?

Det blir tuffa tag på Scandinavian Top Athletic Center framöver. Jimmy Lidberg med tränare och sparringpartners kommer att förlägga en del av både sin grenspecifika och uppbyggnadsmässiga träning på STAC framöver. Första lägret kommer att ske redan i juli månad.

Kändes både lite konstigt och tråkigt att läsa i dagens BLT (t o m morgonlaxen på tallriken hoppade till), dvs att det saknades idrottsmedicinsk kompetens på det blivande Blekinge Health Arena och att det dessutom enligt upppgift inte finns någon idrottsmedicinsk kompetens i resten av Blekinge heller? Hoppas det beror på att man är dåligt påläst. Eller beror det på att man just har låg idrottsmedicinsk kompetens, dvs när man inte vet att det finns idrottsmedicinsk kompetens i närområdet, vad tror ni?

STAC och Kroppsinvest Institute har vi multipel idrottsmedicinsk kompetens (f d doktorand och forskarstuderande i ämnet idrottsmedicin m m), och framgångsrik idrottsmedicinsk uppbyggnads- och rehabiliteringsverksamhet för både privatpersoner, elitidrottare och företag sedan 10 år! Kroppsinvest Instituite och STAC är två av Nordens högst ansedda och mest effektfulla centra för manuell medicin, idrottsmedicin, idrotts- och yrkesskaderehabilitering, gren- och yrkesspecifik uppbyggnadsträning samt toppidrottscenter som finns i Norden. Vi har kompetensen, erfarenheten, effekten och upplägget.

Vi jobbar redan på fältet, strax kommer två div 1 spelare från Mörrum GOIS på tester och konsultation för deras uppbyggnadsträning, i eftermiddag besöks vi av en fotbollsspelare från Gunnilse IS utanför Göteborg. Kompetens i Blekinge kanske saknas, men inte här. Inte på STAC eller Kroppsinvest Institute. Jag hade nog inte heller nämnt oss om...

lördag 22 maj 2010

Kostföreläsning på STAC!

Den 14 juni kl. 19.00-21.00 kör jag min alltid lika uppdaterade och underhållande kost- och livsstilsföreläsning. Enda skillnaden denna gång är lokalen. Det är alltid folk som inte får plats då jag föreläser på Kroppsinvest Institute i Brunnsparken, därför kör vi denna föreläsning på Scandinavian Top Athletic Center [STAC] på Fridhemsvägen 15 (övervåningen bakom Wilden plasts gamla lokaler mellan Previa/ABRI och Lastbilscentralen/Woody). Ni som inte sett STAC inifrån har något att se fram emot.

Jag hoppas kunna förmedla lika mycket klartext som vanligt, ge er riktigt bra hälsobyggande tips och slå stora hål i ett antal inpräntade industrimyter om mat och dryck. Välkomna!
Förhandsboka på telefon 0457-462020 och betala senast dagen innan, så vet vi hur många som kommer och kan dimensionera vårt fika därefter...

Kim Sunna på STAC!

Kim Sunna 22 (9 Elitseriematcher i Brynäs, 59 Allsvenska matcher i Västerås m.m.) gästade STAC och undertecknad under fredag/lördag för att ta ett helhetsgrepp, träna enligt ett professionellt och individuellt uppbyggnadsprogram och verkligen ge allt i sin hockeysatsning!

På bilden ser ni Kim under benböjstesten, det blev en 7:a på 140 kg, inte illa. En tillräcklig stor benböjsstyrkeförmåga i förhållande till sin kroppsvikt i en benböj, s k relativ styrka, krävs nämligen för att inneha en tillräckligt stor tvärsnittsarea/motor att konvertera/trimma till allt snabbare kraftutvecklingstider, starter, accelerationer och förflyttningar i grenspecifik miljö, dvs hockey. Som ni vet vid detta laget är styrka relativt värdelös om man inte kan omsätta den i power, dvs. stor kraftutveckling på allt kortare tider i hockey. Det är bl a det man mäter på STAC Lab, dvs effekten mätt i watt och sedan omräknad i w/kg kroppsvikt i exempelvis en benböjning. Hans passare känner ni igen, -javisst Johan Seydlitz Mörrum Hockey. Kanske även han gör en storsatsning nu när han börjat komma iordning efter att ha passerat det första tuffa året som familjefader. Johan är värd en ordentlig satsning och kommer om han själv vill spela upp sig i seriesystemen.

Så varför väljer allt från brottare, fotbolls- och ishockeyspelare till orienterare, friidrottare och skidlöpare av nationell och internationell klass att komma till STAC och Kroppsinvest Institute för att testa sin fysik och få hjälp med sina karriärer? Kanske för att STAC Tester är unika och inga s k standardtester, dvs. "one test fits all a la fysprofilen". För hockey, liksom alla andra idrotter, har vi ett unikt uppbyggt testformulär som verkligen mäter det man borde mäta på en ishockeyspelare som vill bygga en grym ishockeykropp och utveckla sitt ishockeyspel.

I vårt baspaket (STAC Testformulär för ishockey) finns 10 flexibilitetstester, 3 stabilitetstetser, två balanstester, en manuell naprapatscreening, 5 styrketester, 7 powertester (inkl. 2 Muscle Lab test), 2 accelerations-/speedtester (laser), 2 poweruthållighetstester, 1 högintensivt anaerobt uthållighetstest och en högklassig kunsdkapsöverföring om allt som påverkar en elitsatsning såsom kost- och livsstilsval. En helt annan upplevelse, grenanpassning och inriktning än vad branschen förr har skådat. På två arbetsdagar testar vi ett helt lag.

Är du intresserad för din egen skull eller ditt lags räkning? Hör av dig till STAC 0457-462020 eller läs på vad vi sysslar med på http://www.stac.nu/.

onsdag 19 maj 2010

Har ni fest eller?


Allting slår ut nu, vilken härlig tid, fullt av energi i naturen, värmen väller in i våra liv igen, kroppar väcks till liv och snart är det dags för ett jättekliv...



söndag 16 maj 2010

Pelle ELKÅ gjorde ett bra jobb!

Kunde inte hålla mig ifrån utmaningen att följa med min gode vän Pelle Johansson på hans sista längre löppass inför Göteborgsvarvet (halvmara) nästa helg. Coachning är ju en del av mitt kall, så varför inte ge Pelle en riktig upplevelse om löpning, tänkte jag. Nu var dagen framme, ni som följer bloggen vet att jag körde igång min löparkropp i torsdags.

Efter uppvärmning och kontroll av vad han brukar eller kan hålla för tempo (Pelles mål var att kunna ligga mellan 5.00-5.30 tempo på milen), körde vi igång. En förutbestämd lätt kuperad milrunda på asfalt var banan för dagen. Om man skall springa halvmaran är ju bra miltider och/eller bra miltempon ett sätt att fartträna, så jag tränar gärna en halmaraaspirant på milen (läs grenspecifik konditions- och speedträning). Jag kan dock inte frångå min vana att lära folk att växla mellan olika energisubstrat/system för att förbereda dem på alla aspekter av ett "långlopp". Ni som tränat med undertecknad som coach kommer snart att dra på smilbanden.

Pelle fick känna på olika tempon mellan 4.50 i nerförsbackar, 5.30 tempo för marschfart, 5.10 tempo vid lämpliga passager, positionering under loppet eller extra pigghetskänsla i benen, 6.00 tempo när man ackumulerat för mycket mjölksyra/laktat och bedömer att en väggkänning är hotande inom kort.

Vi testade olika tekniker i uppförsbackar (fotisättningsvinklar m.m.) för att använda andra stråk i samma löpmuskler m.m., hålla farten över krönet, luta överkroppen framåt för att få "gratis längre och snabbare löpsteg" speciellt i svaga utförslut, inte dö på botten av utförsbackarna utan flyta ut och spara hastighet längre, hur man kan forcera andningen vid små utförslut för att öka ventilationen (både CO2 ut och O2 in) samt hur man kan vila "hålla fartenpsyket" genom att ligga nära rygg. Allt undervisat medan vi sprang.

Jag hoppas Pelle överlevde undervisningen, han bestämde sig i alla fall för att lämna staketet han klamrade sig fast vid 100 meter kort slutet. Du gjorde ett fantastiskt bra jobb kompis. Snitthastigheten hamnade ganska nära 5.30 på denna milrunda, mitt råd blev därför att sikta på en marchfart på 5.40 och använda tempon +-30 sek för att genomföra en optimal men ändå trevlig halvmara.

Hoppas det blev en engagerande upplevelse även om vi kramade mer ur din kropp än du visste att du hade...

Man blir bra på det man tränar!

Min vän och kollega inom den professionella elittränarbranschen Kenneth Riggberger har stämt av lite i sin senaste blogg, läs den!
Speciellt läsvärt för er lagtränare som snöat in på att bara träna de övningar som finns i fysprofilen (för då får man ju bra fysprofilresultat, hallå??!) eller fortfarande på fullaste allvar tror på det gamla skrotade paradigmet, att bygga grundkondition betyder 1-2 mil "steady-pase löpträning/lågintensiv löpträning" i spåret eller längs våra vägar, oavsett idrott!
Glad söndag på er!
Joakim

torsdag 13 maj 2010

Så var årets löp-premiär avklarad!

Hoppas ni var utomhus idag, våren tog ett gigantiskt kliv och
jag fick löpnojja efter att ha fuskat med två koppar kaffe, -aja baja!

Första passet i joggingskor sedan september 2009, dvs. jag har bytt från bandykostymen och skridskor med radie 6 till joggingbyxor och mina gamla Asics. Det blev en 4-5 km på drygt 20 minuter, lite över 5 min per km tempo med andra ord. Lugn och fin jogging med återkommande gång- och dynamiska stretchpauser för att anpassa, vänja och synkronisera skelett, muskler och löparprogramvarorna med hjärt-, andnings- och perifera kärlbäddsorganen.

Det gick mycket bra, över förväntan faktiskt, det blir en tuff milupplevelse till helgen Pelle ;-)! Gubben kom igång riktigt bra på bara ett introduktionspass. -Blir man mer lättstartad med åren eller är det kan det vara så att kontinuerligt funktionellt underhåll och vettiga kost- och livsstilsvanor kan ge trevliga rundor i skogen i juste hastighet, även för medelålders gubbar?

Om någon månad när mina hockeyklienter på STAC Hockey Summer Camp skall börja drillas i allsjöns intervall-löpningar i park och skog vill man ju ligga först, basunera ut alla tempoväxlingar, köra skiten ur sig själv och stämma av, eller hur! Tyvärr brukar man bli uppäten mot slutet av juli månad, men det är ju liksom meningen, det får man ta ;-).

söndag 9 maj 2010

Explosiv bollbrottning

Jobbat en del med en vattenrugbyspelare av nationell klass senaste månaderna, delar här med mig av en intressant och rollig övning som är ganska nära deras grenspecifika verklighet gällande kraftutveckling i överkroppen kontra minimalt med s.k. stödytor för underkroppen. En övning jag även kör med Jimmy Lidberg i hans brottningsträning för övrigt.

Övningen, explosiv bollbrottning/rotation, lärs först in extremt långsamt för att bygga tredimensionell bålstabilitet i relevant miljö/förutsättningar, för att senare utföras med applicerande av maximalt vridmoment i coronalplanet (rotationsplanet) på kortast möjliga tid via bollen ner i golvet. Om du gör det tillräckligt explosivt, dvs. utvecklar tillräcklig kraftutveckling per tidsenhet i rotation, kommer du att kasta dig själv (ser ut som om det bara är din underkropp eftersom det blir tydligast flaxande där) som en svans fram och tillbaka. Se till att inte ha händerna kopplade för mycket in under bollen då fastnar du med handen mellan bollen och marken då du skall vrida till.

I undervattenrugby är det krav på kraftutveckling i samtliga plan nästan helt i avsaknad av stödytor. Största behovet är kraftutveckling i rotation, dvs. samtidigt som man greppar antingen bollen under en armhåla eller en motståndare i ett björngrepp utan att kunna hämta kraft från markkontakt, skall man vrida/rotera. Prova och se, det är mycket svårare än det ser ut!!! Testa och berätta gärna hur det gick!

lördag 8 maj 2010

-Härligt, bredare budskap än förväntat!

Fick alldeles nyss en resumé av min kollega som bevistade LCHF-föreläsningen på Brunnen i Ronneby idag. Det pratades en hel del "rätt" om både ekologiskt och vikten av kvalitéten på maten, utöver det viktiga fettbudskapet, lät rapporten. Kred för det Annika och Vesti och samtidigt tack och lov för det! Ett ytterligare kliv framåt. Jag upprepar åter mitt enkla men extremt kraftfulla budskap.
  • Ät oförgiftad och minimalt processerad mat, var inte rädd för inälvor, riktigt fett och feta köttbitar, ät helst bara vilt, fribetande och/eller ekologiska proteinkällor, drick rent vatten och glöm inte bort att du skall äta kolhydrater också, givetvis även dem minimalt processerade samt röra på sig som det var meningen att man skulle göra.
Snart kommer det också att vara ganska okonstigt att det förekommer biokemiska individuella skillnader mellan individer, populationer, inom populationer och mellan populationer, men det tar tid att greppa hela bilden och förändra paradigm. Själv är jag bara glad att man får sådan bra medial draghjälp för delar av vårt holistiska budskap.

fredag 7 maj 2010

LCHF i stan, bra, men jag passar!

Det vankas LCHF-kostföreläsning i Ronneby. Tänkte preppa er lite och delar därför med mig av en sekvens av en intervju jag givit i en vetenskaplig tidskrift alldeles nyligen, idag faktiskt.

Artikeln kommer att handla om metabolisk typning, dvs. hur jag/vi professionellt tar reda på vilken generell och sedemera fininställd mix av makronutrienter m.m. du som individ skall/bör äta för att kunna bygga långsiktig hälsa och maximera din prestationsförmåga, dvs. stoppa i dig rätt käk!

"...Det som påverkar din metaboliska typ, eller det du skall äta om dina celler fick bestämma, har med din genetiska härkomst, din individuella förmåga och hastighet att omsätta föda, ditt autonoma nervsystem och dess balans mellan den sympatiska och parasympatiska inriktningen, din sysselsättnings- och träningsnivå, skiftande årstider, klimat, dygnsvariation, näringsstatus, miljömässiga förutsättningar och mycket, mycket annat att göra. Det finns ingen diet som passar alla, det finns bara koncept som vill få människor att tro att en viss namngiven diet passar alla.


Din metaboliska typ är sålunda inte skriven i sten! Din metaboliska typ, eller enklare den kvalité, volym och mix dina celler vill att du skall stoppa i munnen, är bara en huvudinriktning. Under din generella metaboliska typ finns en mängd olika nivåer och individuella skillnader. En nordbo med nordeuropeiska gener har en generell metabolisk typ enligt modellen 70 % +- 10 % av sin näring från huvudsakligen animaliskt protein och fett samt 30 % +- 10 % från kolhydrater.

Detta är inte så konstigt om man betänker hur årstiderna, klimat, biotop, fauna och flora påverkar födoämnestillgång och därmed födoämnesval. För eskimåfolk med eskimågener och eskimåklimatanpassning enligt ovanstående resonemang gäller andra procentsatser, för medelhavs- och ekvatorialpopulationer ytterligare andra procentfördelningar mellan kostens makronutrienter för att bejaka både den generella inriktningens behov och den enskilda individens optimala mix."

Ni som skall på LCHF-föreläsning på lördag på Ronneby Brunn, ha ovanstående i baktanke när vågorna går höga och diskussionerna börjar svalla. Det är mycket bra att man lär folket att bli av med fetträdslan, lär oss att äta naturliga och minimalt processerade fetter och slår hål på de statsfinansierade lögnerna om fett, men vi får aldrig glömma helheten när vi fokuserar på delarna... Budskapet och inriktningen i LCHF är riktigt bra, men inte fullständigt enligt mitt sätt att se det! Man har inte riktigt koll och/eller fokus på den biokemiska individualiteten, vikten av att det bör/skall vara ekologiskt, den metaboliska glidningen mellan individer och populationer samt att man inte kan ge alla samma råd.

Det är dock 10000 gånger bättre än att behöva lyssna på statsfinansierad bygga ohälsoretorik a la professorerna tjäna pengar på fetmapiller och Mc donaldspengar. På tal om professorer, det har kommit ut en läsvärd bok av en riktigt juste tänkande sådan, "Ät upp till bevis!" heter den och är skriven av Prof. Fredrik Nyström. Han är riktigt bra faktiskt, lite trångsynt dock gällande kravet att allt måste dubbelblindtestas för att vara vetenskapligt, men det får man ta, det mesta är helt ok och stöter en dolk mitt i bröstet på de statsfinasierade lögnerna om kost. Själv hade jag tänkt gå på helgens LCHF-föreläsning, men stannar hemma och lever som jag lär när man jobbat lite för hårt under några månader, skickar en kollega, totalvilar alltså i helgen! -hej på er!

onsdag 5 maj 2010

Kolla fiilmen från invigningen, -Bli STACkare!

Ni som missade invigningen av STAC, kolla på denna grymma sammanställning från invigningen, missa inte sista tre minuterna http://www.youtube.com/watch?v=7MJzlAEnxO4

Ovan ser ni två multifunktionella coacher på STAC som leker lite med de Romerska ringarna. På STAC kan ni fråga om det mesta vad gäller träning, hälsa, kost och livsstil. Vi är vad vi säger och vi lever som vi lär. Bli medlem du också, gå in på http://www.stac.nu/



lördag 1 maj 2010

Flera naprapater till Kroppsinvest!

Oskar Berglund, 3:e års naprapatstuderande från Stockholm, besökte Kroppsinvest Institute det gångna veckoslutet. Han tog chansen och ansökte om sommarpraktik, trots att vi sökte 4:e årsstudenter och färdiga naprapater. Kaxigt tyckte jag och gav honom chansen att komma ner och visa vad han gick för. Oskar visade en framfusig ödmjukhet kryddad med en ärlig nyfikenhet för kunskapsinhämtning och yrkesnoggrannhet.

Det och hans norrlänska lugn gick hem hos oss, och han kan redan under sommarens provpraktik kriga till sig en plats på ett av sveriges mest kompetenta, erfarna och effektmässigt bästa idrotts- och yrkesskadekliniker!

Oskar som är en f.d. allsvensk hockeyspelare (Björklöven m.fl.) var så noggrann, att när vi besökte STAC för visning och lite provträning, att han t.o.m. åsamkade sig en RIKTIG IDROTTSSKADA (en partiell hamstringsruptur) för att testa min akutbehandlingsberedskap vid accelerationsträning, respekt ;-)!

Anna och undertecknad är dock inte nöjda med EN ny medarbetare, vi behöver FLERA! Om du vill mera än att bara vara en bra naprapat, om du verkligen vill göra skillnad och år efter år utöka din repertoar, om du vill jobba med lite tuffare fall och en hel del elitidrottare, skicka in en ansökan till Kroppsinvest.

Kroppsinvest Institute
Övre Brunnsvägen 68
37236 Ronneby
Märk kuvertet "naprapat på Kroppsinvest"

Det gör ingenting om du är oerfaren, det kan snarare vara en fördel. Du bör dock vara 4:e års student eller håller på att slutföra din legitimationspraktik, dvs. du är antingen DN 10 eller DN 09. Om du har några år på nacken som naprapat, vill jobba med kollegor i frontlinjen eller inte riktigt får utlopp för hela din kompetens och utvecklingspotential, en ny spännande utmaning i Ronneby väntar kanske om allt går i lås.