tisdag 31 mars 2009

Slit inte ut dig, träna funktionellt!

Är du en av dem som tränat på gymmet i tiotals år utan att må bättre, inte förbättrat din hållning utan snarare försämrat den? Du kanske är en av de många personer som tvärtom försämrat ryggen du skulle bygga upp, fått mera ont i axlarna och slutat att träna? För dig som vill bygga en muskulösare kropp men har förstått att det nog inte skadar med lite stabilitet, flexibilitet, balans och uthållighet också kommer att bli förvånad! "-Det är ju som styrketräning, fast mycket smartare!", sade någon sist jag föreläste...

Lär dig träna från grunden, lär dig bygga flexibilitet, stabilitet, hållning, styrka, balans, "power" och uthållighet med riktig styrketräning. Funktion överförbar till vanligt tredimensionellt liv bygger vi nämligen inte sittandes i maskiner med ryggstöd, rumpstöd, remmar över midjan, bakåtlutandes med tyngdpunkten utanför din kropps stödyta eller ryggliggande på en bänk puttandes stänger på räls!

Tisdagen den 14 april kl. 18.30-20.00 föreläser undertecknad på Kroppsinvest Institute, Badhus No 1 i Ronneby Brunnspark! Denna gång blir det annorlunda, nämligen inte bara teoratiskt utan även praktisk visning av övningar, träningsvariabler och tekniker i vårt 100 % funktionella gym.

Funktionell styrketräning är extremt anpassningsbar till alla åldrar, dvs. träningen bygger flexibilitet, stabilitet, styrka, balans och uthållighet för pensionärer såväl som ungdomar och elitidrottare! Kolla gärna på vår hemsida under referenser så får du se vad riktig anpassad träning och bra rådgivning kan göra för olika människor.

Anmäl dig på telefon 0457-14500, kostnaden är 350 kr per individ. 40 personer är maxgränsen, anmäl dig i tid, våra föreläsningar är välbesökta av en anledning!

måndag 30 mars 2009

Småskalighetens hjältar!

Mästerfilmaren Per-Anders Rudelius (www.kultfilm.se) har via sin dokumentärfilm "Småskalighetens hjältar", som sändes på SvT 2 igår kväll kl. 20.00, givit "moder jord eller naturen själv" möjligheten att tala till oss! Dessutom helt oemotsagd (av livsmedelsindustrin) i en hel timme på bästa sändningstid, -grattis oss!

Per-Anders ligger dessutom bakom storheter som "Solens mat", ni vet programmet om den härliga lilla människan med den brinnande passionen för allt från ostar och lammuppfödning till matlagning på gammalt vist vis i härliga naturmiljöer runtom i Italien.

Per-Anders låter i "Småskalighetens hjältar" sista generationen av gårdagens människor, som faktiskt förstår naturen, harmonierar med naturen och skapar i symbios med naturen att komma till tals. Undertonen "vi blir aldrig friskare än det vi gör eller den jord vi trampar på" kunde inte bli tydligare i denna vackra, spontana, roliga och tänkvärda film.

Se denna film, låt din själ beröras av detta enkla och naturliga budskap från din egen moder! Du har chansen både den 2/4 (SvT 2) och den 4/4 (SvT 2). Om du är av den stressade generationen och inte riktigt "hinner" att se den då, kolla redan nu på SVT Play.
På bilden ovan, besöker undertecknad den smålänska bonden som i sin småskalighet låter fåren beta av det snabbväxande gräset från ängarna, vilket håller landskapet öppet och som bonus producerar ett mycket näringsrikt och gott lammkött framåt hösten! Hur svårt kan det vara?!

lördag 28 mars 2009

Hockey Summer Camp!

Nästa hockeysäsong börjar redan i april! Men det är bara för dem som verkligen vill något med sin hockeysatsning! Övriga kan harva vidare och önska sig mirakel som aldrig kommer att infinna sig!

"Det här skulle man vetat om träning innan man for över atlanten och spelade i NHL!" -sade min senaste avancerade träningsklient så sent som i måndags. Med lysande backspel bl.a. bakom världens näst bäst rankade forward genom tiderna efter Gretsky och nästan 90 landskamper för Sverige, har han lite att jämföra med.

Om du vill bygga en markant ökad styrka i alla plan, bli lite tyngre massivare att möta, kunna utveckla mycket mer kraft i komplexa hockeyspecifika styrkeövningar, är du välkommen till Kroppsinvest Hockey Summer Camp! Framåt juli-augusti spetsar vi sedan till det ordentligt, med min unika explosiv-, sprint- och powerträning som får din styrkeuppdaterade hockeykropp att flyga till höstens div 2, div 1, allsvenska, elitserie- eller NHL-säsong!

Välkommen att anmäla dig till Kroppsinvest Hockey Summer Camp!

Ring 0457-14500 för anmälan och ytterligare information. Kolla också in tidigare information om Kroppsinvest Hockey Summer Camp som finns presenterat under nyheter på Kroppsinvest hemsida med datum 2009-02-02.

Observera! att antalet platser är begränsat till 6 individer per grupp, eftersom undertecknad och mina styrke- och powercoachkollegor, lägger ganska mycket tid på varje enskild individ.

Kort fakta:
  • Kroppsinvest Hockey Summer Camp innebär 4 st camper under vecka 15 (3 dgr), v. 22 (3 dgr), v. 30 (3 dgr), v. 36 (2 dgr).
  • Initialt screenas dina nuvarande kvaliteter som hockeyspelare (styrka, balans, flexibilitet, koordination, stabilitet, rörlighet, snabbhet, explosivitet, power samt grenspecifik anaerob och generell aerob uthållighet). Obs! Det handlar inte om något mediokert "Fysprofilen", utan ett riktigt testbatteri, för att mäta det som verkligen är relevant för elithockey!!!
  • Alla värden ligger till grund för just ditt individuella upplägg och du kan dessutom följa dina framsteg via återkommande kvalitetstester!
  • Dina kostvanor får också en kritisk översyn och du får chansen att verkligen lyfta din återhämtning, superkompensationseffekt och bygga välmående via rätt mat för din typ.
  • Via fyra olika påbyggnadssteg, instruerad träning på camperna och periodiserad hemträning under hela sommarhalvåret, coachar vi dig metodiskt till dina drömmars kropp, effekt och möjlighet till grym framgång på isen!

Är du villig att göra vad som krävs och betala för att ta ett rejält kliv i karriären? Det är ditt liv, din kropp, din karriär, du väljer!

torsdag 26 mars 2009

Bedrövlig forskning om kött!


Nu är det igång igen, "Hög konsumtion av rött kött förkortar livslängd", "köttälskare lever kortare", de förteckta lögnerna om rött kött förmedlas snällt av våra medier (se SvD 09-03-25).

Man hänvisar till, ytterligare en amerikansk studie (Archives of internal medicine), som bl.a. påvisar förkortad levnadsstid bland dem som äter ca 160 gram "rött kött" om dagen, såsom hamburgare från nöt och kött från gris samt annat processerat kött, gentemot dem som åt betydligt mindre.

Vilken överraskning!!! Människor som äter kött från sjuka, illamående, spannmålsätande, antibiotika- och antiinflammatoriskmedicinerade, tillväxthormoninjicerade och avfallsuppfödda djur, riskerar att få förkortad livslängd gentemot dem som inte gör det! Fantastisk skarpsynthet och välmotiverad forskning, bra jobbat!

Visa mig en enda studie, där man påvisar att rött kött kommet från ett vilt djur eller fribetande ekologiskt 100% certifierat djur (dvs. inte det av livsmedelsindustrin bulvancertifierade organiska köttet, som egentligen är konventionellt uppfött) ger upphov till någon form av ohälsoutveckling eller förkortad livslängd!

Ärligt, gör ett försök! Du kommer till din glädje/förvåning finna det motsatta! Sök på medline, google, överallt. Kämpa på, du kommer att bli både förbannad (all oärlig och av livsmedels- och kemiindustrin förbetald forskning) och lärd (du kommer att träffa på en hel del forskning av Howard, Balfour, King, Pottenger, Price, Mc Carrison...) på samma gång.

När du är färdig kan du återkomma till undertecknad och lära dig mera om hur det var meningen att vi skulle leva i symbios med moder jord, bruka jorden för en uppgradering av jordens mikroorganismer och näringsinnehåll (inte en våldtäkt av den), äta naturlig mat samt odla grödor och föda upp djur med de metoder och den kost som deras respektive celler, efter miljoner år av evolution och elimination förväntar sig!

Det är så här mina vänner, "det är bl.a. vad vi gjort MED maten/livsmedlen som skapar våra ohälsoprocesser, inte maten i sig!"

  • Mjölken från kossan var ett bra livsmedel innan vi fyllde henne med droger, matade henne med sådant hon inte är designad att äta samt pastöriserade och homogeniserade mjölken!

  • Köttet från våra andra djurarter var ett bra livsmedel innan vi trängde ihop dem som sardiner i en sardinburk, inte tillät dem att se solen, springa omkring på öppna ytor eller andas frisk luft, injicerade dem med tillväxthormoner, utfodrade dem med säd istället för snabbväxande grönt gräs på en obesprutad äng och toppade det hela med lite tidningspapper, plastchips och cement för att belasta levern så hårt, att den måste mellanlagra gifterna i fettväven (fettcellerna tillväxer då extra snabbt). Kött säljs som bekant per kilo!

Kolla alltid vem som betalt forskningen, på vem eller vilka är den utförd, vilka metoder använde man, vilken kvalité var det man mätte, vem tjänar på det presenterade resultatet osv. Du kommer att bli mycket förvånad när du ser att i nitton fall av 20 gynnar resultatet den största bidragsgivaren. Resten får du räkna ut själv. Ha en bra dag :-)

fredag 20 mars 2009

Bandyfinal i Uppsala!

Sporternas sport Bandy! Nu tar jag ledigt från både jobb, blogg, klienter och dator ett par tre dagar och beger mig till Uppsala med Marcus, Pelle, Henrik, Erland och O:et för att vara med om en Klassiker! En Bandyfinal på "Studan" Studenternas Arena i Uppsala.
Ovan ser ni undertecknad iförd Fredriksbergs BK´s dress i en match på Ronnebys stolthet, Lugnevi arena. Om 6-7 år kan vi ha elitbandy och lite vettig fritids- och träningsaktivitet i Ronneby..., om vi sköter våra kort rätt! Senast hösten 2011 skall isbanan vara klar i Ronneby, det finns det kommunfullmäktigebeslut på, -vad nu det kan vara värt...?!
På återhörande...

tisdag 17 mars 2009

Bosön eller Skrotön?

Idag är jag riktigt jä..a irriterad! Fick via vårt interna forum (KFT Master Group) ytterligare en gång insyn i hur URUSEL och institutionellt trångsynt kunskap, anpassning, kvalité och helhetstanke man har på vårt s.k. toppidrottscenter kallat Bosön.


Jag vill dock redan här påpeka att det nästan aldrig förekommer människor som är usla, mediokra eller okunniga med uppsåt, man gör så gott man kan med tillgänglig kunskap. Det finns dessutom många duktiga medarbetare på Bosön som gör fantastiska fast tyvärr mycket smalspåriga jobb. Man fastnar på detaljer och likt professorn, blir grymt kunnig på nästan ingenting. De tjänster man serverar våra olika landslag och landslagsidrottare är dock USLA, delvis felaktiga och ibland direkt kontraproducerande! Tyvärr blir det så när för få kunskapskällor, för dålig bredd på kunskapskällorna, sponsorstvång, indoktrinering, revirpinkande, visionslöshet, låga krav på konkurrens och korsbefruktning samlas under ett tak.


Jag har upplevt uselheten själv på flera plan, första gångerna som ansvarig lagnaprapat i IF Brommapojkarna i mitten av 90-talet och i modern tid exempelvis i samband med en heldag på Bosön med en av sveriges just nu absolut bästa manliga landslagsbrottare samt som rehabiliteringsexpert till en av våra absolut bästa internationella kvinnliga golfare (som av det kunniga rehabiliteringsteamet, trots uppenbara besvär att stabilisera både segmentellt och bålmässigt kring sitt lumbala diskbråck, fick rådet att köra Swissball Prone Jack Knife, frivändningar med skivstång och utfallssteg). Jag häpnar!


Jag orkar inte ens kommentera det jag fick veta, det tar nämligen priset på USEL hantering av ett landslag, dess specifika idrottsutövning och den kvalité man skall förvänta sig av ett Center som gör anspråk på att vara "samlingsplatsen för svensk idrott". Ni får bedöma och reagera själva. Jag har kopierat min gode väns erfarenheter från vårt forum. Vad skall man säga... Jag blir trött, förbannad och ledsen bara...


Citat "Jag passar också på att delge en mindre positiv erfarenhet i form av en besvikelse. Jag var för ett par veckor sedan på Bosön som ledare för ett av de militära idrottslandslagen. Vi genomförde där SOK:s Fysprofilen. Sveriges elitcentrum med hyfsade ekonomiska medel som ska leda våra mest potentiella idrottare till olympiska medaljer. Detta kompetensnäste dukade upp ett idrottsanpassat testbatteri för sportskytte (mina aktiva).

Vad tror ni de på allvar menade var ett bra fystest för oss, jo Bänkpress 1 RM, Skivstångsrodd liggande på en specialbänk 1 RM, Knäböj 1 RM, Brutalbänken och coopertest!!! Say no more...
SOK stöttade också med en föreläsning om kost framförd av deras dietist och kostrådgivare Linda Bakkman. Linda var ansvarig rådgivare från SOK på senaste Olympiaden och hade en gedigen formell kompetens.


Lika bra som hennes CV lät, lika dåligt var innehållet i hennes budskap. Hon byggde föreläsningen runt fyra rubriker som i sig är korrekta: Kvantitet (energi), Disposition (näring), Timing (laddning, återhämtning) samt Vätskebalans. Hon förstod inte alls vikten av anpassning efter genetiskt härkomst eller individuella metaboliska skillnader, inte ett ord om kvalitet, d v s det som avgör om kroppens celler kan få ut rätt bränsle av det som passerar kakhålet. Inte ett ord om ekologiskt, oprocessat, närodlat och naturligt!

På min fråga om det inte var viktigt så gav hon ett svävande svar att det var ju bra om det gick men var inte speciellt viktigt.... Droppen var när hon på fullaste allvar menade att ett återhämtningsmål direkt efter hård träning/tävling lika väl kunde bestå av vinegum och coca-cola eftersom det var sockret som var det allra viktigaste direkt efter en nedbrytning - Jiippiiiii SOK:s nya rekommendation på återhämtningsmåltid lyder annars: En flaska Pucko och en banan! Dr Dettner, tänk om du suttit i lokalen, jag lekte med tanken och log för mig själv... "


Man tar sig för pannan, -är det verkligen sant, är det sådana här test- och träningscoacher samt indoktrinerade dietist-/livsmedelsindustrilögner, vi hoppas skall ge medaljer i London och Vancouver??? Fysprofilen fungerar i bästa fall hyfsat för anaeroba kraft- och kontaktsporter, tyvärr kan man inte ens i dessa fall konfigurera testerna att verkligen mäta det som är relevant för den sportens stabilitets-, balans-, koordinations-, flexibilitets-, styrke-, uthållighets- och explosivitetskrav.
Enligt uppgift "ondgjorde sig testledaren för Fysprofilen över den 'nya trenden' med bålstabilitetsträning och funktionell styrketräning och menade sedan att bålstabilitet kan bara byggas av riktigt tunga olympiska skivstångslyft". Gratulerar Bosön, SOK, RF, ni har riktiga visionärer i era led. Vi bör dra bort den skatt från skattsedeln, som går till Bosön, RF och SOK tills dom fått grepp om helheten och börjar ge råd som bygger både hälsosamma och överlägsna idrottskroppar! Kanske skall RF och SOK inte slås samman alls, vi borde nog skrota båda och bygga upp något nytt som bygger fantastiska idrottskroppar och prestationer istället för att pinka revir och skydda min arbetsplats!!!


Bosön av idag är tyvärr bara namn- och uppdragsmässigt motsvarigheten till exempelvis Toppidrottscenter i Oslo eller U.S. Olympic Training Center - Colorado Springs. På dessa och andra ställen där mina adepter tränat, finns det också bristande kunskap men inte i närheten av denna dimension och det finns absolut inte 18 år gamla gropar i gymgolvet, spänsthoppskuber som en gång i tiden var både hela, fyrkantiga och användbara, skivstångsställningar som knappt håller ihop och avsaknad av basal vikt- och träningsutrustning, vilket är fallet på vår s.k. stolthet Bosön. Hela rasket borde byta namn till "Skrotön" tills man tagit sig i kragen och rensat ut all skit man sysslar med! Ingen skulle bli gladare än undertecknad, alla andra klarsynta coacher och våra adepter, om Bosön upprustades på alla plan!


Mitt lätt frustrerade inlägg ;-), får ses som ett par svettiga lavetter som förhoppningsvis resulterar i eftertanke och förbättring! Om inte, kör vidare och lär av tiden, alla tvingas fatta förr eller senare!


Jag saxar lite fakta från Bosöns hemsida så ni förstår att det finns en viss distans mellan det man säger sig leverera och det man får i dagsläget!!!
Bosön är Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum. Här tränar och rehabtränar många idrottare året runt. Inom ramen för RF:s elitstöd tar specialidrottsförbunden (SF) del av de kompetensområden som elitstödet erbjuder. Elitstödet är till för de SF som har landslag på internationell nivå...
Var och en som håller på med idrott vet att optimal utveckling kräver mycket mer än utövande av den egna sporten. På Bosön finns alla resurser för kompletterandeträning: gym, simning och kondition. På fyslabbet erbjuds idrottare en mängd olika tester inom uthållighet och styrka, såväl avancerade fysiologiska mätningar som enklare fälttester...
Skador är tyvärr något som är förknippat med all form av intensivt idrottande. Kompetent och effektiv rehabilitering är därför en grundförutsättning för all långsiktig utveckling av framgångsrika idrottare. På idrottsmedicinska kliniken utförs grenspecifik rehabilitering av idrottsskador. Därtill bedrivs projekt för utveckling av metoder i skadeförebyggande syfte...


Tja vad säger man, som man bäddar får man ligga! Fysprofilen verkar ju vara grymt anpassningsbar till olika idrotter :-(. Varför inte testa max handkraft på på gevärsskyttarna, det är ju så viktigt att klämma till riktigt hårt om gevärskolven för att skottet skall komma iväg, eller...?!? Vi kan bättre än så i Sverige, vakna!

Inställning slår klass!

Krif Hockey lyckades inte knyta ihop säcken mot Åseda, -varför? Inställning slår klass alla dagar i veckan mina vänner!

Om man enskilt eller som grupp inte är beredd att göra det jobb som krävs för att åstadkomma det man vill uppnå, uppnår man det oftast inte. Det funkade lika lite för Krif som för Linköping i deras kval- respektive elitserieslutspel! Åseda och Skellefteå AIK ville mera, var beredda att blöda lite mera, ta ett par skrikande mjölksyreskär till, slicka i sig en tackling för ett bra pass osv.

Inställning handlar dock, inte bara om det som händer på en match! Det handlar om hela ditt (och lagets, föreningens etc.) förhållningssätt till ditt liv, din träning och din idrott! Det är ingen tillfällighet att de som tränar och underhåller sig lite mera, lite smartare och lite bättre än övriga, presterar bättre! Man hoppar inte 2,40 av en tillfällighet!!!

Riktiga hockeykroppar skapas under 5 månader på sommarhalvåret. Är DU beredd att lägga ned vad som krävs för att höja din nivå ett par serier eller nivåer? Om inte, harva vidare i din dröm men påstå inte att det var otur som gjorde att du inte presterade eller att ni inte vinner!

lördag 14 mars 2009

Nu kör vi över Åseda grabbar!

KRIF Hockey startar nästa säsong redan imorgon söndag 15 mars! Då kör man över Åseda ordentligt och visar med eftertryck att man vill mer än att hålla sig kvar och spela i division två! Jag vill inte se någon mes-seger med en skyddad uddamålsvinst, jag vill se kross, överkörning och finess! -Heja Krif!

Jag vill se en riktig bulldoserseger! Tuffa kroppskontakter, tunga tacklingar, högfrekventa ben, elvispar längs sargerna och minst en dödspilot på mål i varge byte. Tänk så här, det är nu vi skall stämma av och skapa moment inför nästa säsong! -Heja Krif!

Ni som verkligen vill skapa riktiga brutala hockeykroppar (dvs. stenhård, grymt stark och stabil men inte stor, otymplig och klumpig) med grym explosivitet, speed och grenspecifik uthållighet, är välkomna att kontakta undertecknad!

Det börjar dra ihop sig, den häftiga resan mot nästa säsong börjar med återhämtnings- och rehabiliteringsträning redan veckan efter sista matchen! I april går vi sedan på med första steget i fyrstegsraketen mot dina hockeymål! Vad vill du med din hockey? -Heja Krif!

onsdag 11 mars 2009

Snart är gymbluffen synad!

"Håller du på med den där funktionella träningen ännu", frågade den tragiskt oinitierade multigymägaren en god vän till mig någonstans i en mindre stad i Sverige. Min gode vän som även är en av Sveriges bäst utbildade och funktionellt vältränade gyminstruktörer, fann det inte ens värt att besvara! Hos oss har det blivit veckans s.k. "one liner", den orsakar samma skrattsalva varje gång, säkert hela veckan ut!

Funktionell styrketräning är inget man håller på med, hela livet kräver funktion i tre plan med samtidiga krav på styrka, stabilitet, balans, koordination, flexibilitet och ibland explosivitet. Funktionell träning är bara ett namn på medveten träning som befrämjar funktion, det är ingen fluga eller koncept. Funktionell styrketräning, är i motsats till isolerad maskinträning på gym med 2000 medlemmar och avsaknad av gyminstruktörer, styrketräning som bygger upp din kropp inifrån och ut, från isolerat till integrerat, från enkelt till komplext. Du bygger din kropp nivå för nivå att klara det du förväntas klara eller skulle vilja klara av i den riktiga världen, dvs. ditt arbete, din idrott eller din vardag.

På filmen ser ni en annan vän till mig i en nästan perfekt Olympic bar chest press! Jag varnar, testa inte om du inte är funktionellt vältränad!!! Om du ändå testar, skaffa numret till någon som är bra på främre ledkapselskador och några näsblodsstillare! Om du klarar, be att bli filmad, jämför med Magnus! Det tar ett tag, kan jag meddela! Börja alltid på den nivå du befinner dig! Sök upp avancerade träningscoacher som förstår hur kroppen fungerar!

Tror ni modellens (i detta fall Magnus Axelssons Lic. Master KFT) axelleder är bra på positionera ledkulan på överarmen rätt i förhållande till den grunda ledhålan på skulderbladet samt att stabilisera stora krafter i flera plan?

Tror ni hans stabila axelleder och hans starka pectoralis major-muskulatur har tillräckligt med funktion för att utföra denna övning eller behövs det lite integrerad bål, höft- och benstyrka/stabilitet i sagitalplanet (fram och tillbakaplanet) också?

Vad tror ni, -kan man lära sig detta med hjälp av isolerad styrketräning i en Pec Dec-maskin? Eller var det precis vad Magnus visade på filmen, dvs. hur en pec dec-maskin egentligen borde se ut, om den skulle tillföra mänskliga kroppar lite RIKTIG styrka, funktion och stabilitet. Istället för att tänka och använda hjärnan på våra gym, bygger vi, sittande med ryggstöd och utan krav på samtidig inkoppling av vare sig balans eller bålstabilitet, stora dumma bröstmuskler som inte förstår hur man samarbetar med resten av kroppen.

Vilken kropp skulle du vilja ligga inne med, när du exempelvis med armarna utsträckta åt sidorna skall mota hästar in i en fålla, mota människor vid en konsert eller sänka farten på och störa en framrusande handbollsmotståndare som blockerare strax utanför sexmeterslinjen, Magnus Olympic Bar Chest Press eller Kalle Pec Dec?

Håller ni på med de där maskinerna ännu? Snart är bluffen synad!

söndag 8 mars 2009

Magrutor, ryggont och usel hållning!


Mina vanligaste kunder (procentuellt sett) från fitnessbranschen (dvs. gym, hälsocenter, wellnesscenter osv.) är tyvärr instruktörerna själva!

Jag kan knappt räkna upp hur många gånger under senaste femårsperioden som jag behövt förklara för en "core-instruktör" med ryggbesvär, hur en riktig "core" byggs upp och fungerar. Jag brukar sedan coacha instruktören, PT´n etc. i hur man tränar upp sin bålstabilitet inifrån och ut samt förklara hur och varför de övningar man oftast börjar med på ett "core-pass", skadar mer än de gör nytta! "Men varför har jag inte vetat detta innan, jag måste lära mera om detta, så här kan jag ju inte fortsätta", brukar vara den vanligaste reaktionen!

Det är nog svårt att få 30 elever att göra rätt och bygga upp det man vill! Om man dessutom redan från början brister i sina kunskaper och instruerar för svåra övningar, med för långa hävarmar med fel ryggradshållning och inkorrekt utförande, blir det problem! Som ni förstår är det just instruktörerna som är på flest "core-pass".

Snälla nån, Agda 56 utan träningserfarenhet, Niclas med pondusmage, ja inte ens en genomsnittlig division 4 spelare i fotboll klarar att göra armhävningar med full kroppslängd och en fot på en swissboll (Swiss ball one leg push-up). Om ni verkligen vill hjälpa era adepter att bygga bättre bålstabilitet och styrka, måste ni backa bandet och lära om från grunden!

300 sit-ups uppdelade på en oändlig massa vinklar gör ingenting annat än tränar Ben Johnson att springa långsamt (dvs. konverterar snabba typ 2a- och b-fiber till långsamma typ 1-fibrer), utrustar elever med en överdriven kutrygg (thorakal hyperkyfosering) och hjälper dem att skapa en gamnacke, som med tiden resulterar i kronisk migränliknande spänningshuvudvärk!

Tänk till, kanske skall du bli den förste på ditt gym, som vågar bryta mönstret, utbilda sig lite till och starta riktig bålstabilitetsträning på den nivå där dina kunder befinner sig!

lördag 7 mars 2009

Dr Slank och nya lögner!

När skall vi som population fatta, att tiden sedan länge är förbi, då forskare enbart forskade av den brinnande viljan att förstå och ta reda på hur saker och ting förhåller sig! Våra egna "vetenskapligt tveksamma klenoder" i branschen "professor til salu" kostskämten Rössner och Marcus, har t.ex. sällskap av en lika penningstyrd "legend" i Danmark. Nedanstående citat och stycken har jag hämtat från Henrik Ennarts blogg på SvD.

"En "världssensation" som kan bidra till vikttapp på 20 kilo och erbjuda det första alternativet till fetmaoperation. Så beskriver Arne Astrup det nya bantningspillret i sin fasta spalt vinjetterad Dr Slank i den stora danska veckotidningen Ude & hjemme."

Kom ihåg:
Dr Slank, dvs. Arne Astrup är professor på Köpenhamns universitet med uppdrag att för statliga medel ge allmänheten oberoende kostråd.

"En av Nordens mest kända kostexperter, den danske professorn Arne Astrup, har puffat hårt för bantningspillret Tesofensin. Nu har tidningen Politiken avslöjat att Astrup själv har stora ekonomiska intressen i pillret".

Läs hela Henrik Ennarts blogg
http://blogg.svd.se/matochhalsa?id=11775

"Knappast någon annan Nordbo kan matcha Arne Astrups meritlista och status som ledande internationell auktoritet inom kostområdet. Han är rådgivare åt Världshälsoorganisationen, WHO, redaktör för den ledande tidskriften om fetma Obesity reviews och sitter med i expertpaneler som bedömer artiklar åt världens tyngsta medicintidskrifter.

Astrup är dessutom själv publicerad ett otal gånger i de tidskrifter som betyder något, men kritiker har påpekat att hans resultat har fenomenal förmåga att gå i linje med uppdragsgivarens intresse. Uppdrag från sockerbolaget Danisco parade den dåvarande ordföranden i statliga Ernæringsrådet med att argumentera emot sockrets bidrag till fetmaepidemin. Och då uppdragen istället kom från Arla och den internationella mejeriindustrin följde rapporter som visar att mjölk är rena bantningsmedlet.

Med en fetmaepidemi rasande i västvärlden värderas marknaden för bantningspiller till flera miljarder kronor. Fältet ligger tämligen öppet eftersom de preparat som hittills lanserats medför betydande biverkningar. Det är heller inte första gången Astrup lanserar ett bantningspiller. Förra gången hette det Letigen, i Sverige även kallat Helsingørpillret, och drogs tillbaka sedan det kopplats till både hjärnskador och dödsfall." -Man storknar!

Samme Astrup, skall nu (enligt SvD 2008-03-07) med hjälp av specialister och gastronomer ta reda på, om bättre mat kan förbättra hälsan och minska följdsjukdomar av fetma hos 1600 barn. Vad tror ni man kommer fram till?! Vad är oddsen för att man kommer fram till att det inte fungerar så bra med s.k. bättre mat och att minska matsuget på artificiell väg nog ett bättre alternativ för dem kostförändringar inte fungerar på! T.ex. Tesofensin!

Om du verkligen vill veta vad riktig naturlig ekologisk mat och bättre livsstilsval gör för din hälsa, kan jag föreslå forskning som utfördes på den tid då forskning fortfarande var forskning. Glöm Astrup, Rössner och Marcus, deras trovärdighet är sedan länge komposterad! Vi kanske borde bry oss mer om all den forskning som redan finns. Nedan listar jag två exempel som alla borde känna till:

The Peckham Experiment
En hel stadsdels befolkning fick sin mat från ekologisk odling, lärde sig ta hand om sin hälsoutveckling, träna funktionellt m.m. Studien pågick från 1926-1950 och visade med all tydlighet på den massiva fördelen med "bättre", dvs. ekologisk mat, framför "konventionell" dito. http://www.thephf.org/index.html

The living soil and The Haughley Experiment
Lady Eve Balfour, grundaren av the Soil Association http://www.soilassociation.org/, visade med sin eminenta praktiska forskargärning (the Haughley experiment 1939-1969) hur viktiga mikroorganismerna i jorden är för allt levande, hur överlägset näringsinnehåll det skapas i ekologiskt odlade och korrekt roterade grödor samt hur denna helhetssyn påverkar djurs och människors hälsoutveckling. Köp boken på http://www.soilassociation.org/web/sa/saweb.nsf/5f473da5a76ca15b80256b4400428a12/929a535741d2420d802571fc004c9932!OpenDocument

Ärligt talat, hur många gånger till skall du bli lurad av professor penning, den glade kolhydratförsäljaren och det bakbunda livsmedelsindustriverket, innan du förstår att god hälsa skapas av naturlig mat, framställd i symbios med moder natur och vettiga livsstilsval?

torsdag 5 mars 2009

Vem är femman från vänster?

SKA St: Petersburg 1987: 43 matcher, 15 mål, 17 assist, 32 poäng (bäst i interna poängligan) i högsta ryska ligan! Kolla på killen femma från vänster, vem är det?

SKA Saint Petersburg (Russian: СКА Санкт-Петербург) is a Russian professional ice hockey team. SKA means "Army Sports Club". Året 1987 tog CKA tredjeplatsen i högsta sovjetiska ligan!
Ledtråd 1: Spelade 11 år i högsta Sovjetiska ligan och i det Sovjetiska B-landslaget!
Ledtråd 2: Spelade, efter heroisk rehabiliteringsträning (5 ggr/dag i 2½ månad under guidning av undertecknad), Veteran VM för Ryssland i kanada 2008 och blev trea i poängligan! Detta trots att han tre månader tidigare inte kunde spela hockey alls, eller ens gå för snabbt i en trappa, pga. uttalad instabilitet och smärtande knän!
Ledtråd 3: Kan ledigt göra en djup enbensknäböj med valfri hantel i ena näven samt lära en och annan vad man borde göra med klubba, puck och kropp på isen!
Ledtråd 4: Bor i Ronneby, tränar för närvarande J20 i KRIF Hockey men är öppen för större utmaningar i klubben!

söndag 1 mars 2009

Kost- och livsstilsråd kan förebygga cancer!

"1 av 3 cancerfall kan förebyggas", "med hälsosam livsstil minskar de 12 största cancersjukdomarna", står att läsa i dagens SvD. Artikeln avslutas med orden "Det är kanske inga nya kunskaper men de bygger på stabil vetenskaplig grund", -mitt i prick! På Kroppsinvest Institute, där vi dagligen jobbar med att coacha människor med allt från lätta till mycket svåra och komplexa ohälsoprocesser, kan vi inte annat än välkomna flertalet av de slutsatser och råd som presenteras utifrån Världscancerfondens rapport, där 22 av världens ledande forskare och universitet bedömt sammanlagt mer än 7 000 forskningsrön kring kost, motion och cancer (läs mer på http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2533551.svd) eller på http://www.wcrf.org/.

Som alltid skall man förhålla sig ytterst kritisk till all forskning (även sin egen), speciellt om den är betald av ekonomiska intressen som gynnas av slutresultatet. Det finns mycket man kan ha synpunkter på i den nu förestående sammanfattningen från World cancer research fund (WCRF), dvs. de råd man vill bifoga oss utifrån alla 7000 genomgångna och sammanvägda studier. Då WCRF är en fristående organisation som ägnar sig åt forskning och information om metoder att förebygga cancer, främst via kost, motion och viktnedgång med hjälp av insamlade medel, kan man ana att de inte blivit så tungt uppbackade av läkemedelsindustrin i alla fall.

Slutsatserna underbygger mycket av det vi lär våra klienter
om kost, livsstil, egenunderhåll och träning! Något att tänka på alla ni svenska hälso- och sjukvårdsarbetare, som exempelvis på fullaste allvar tror, att våra kost- och livsstilsval inte påverkar våra ohälso- (sjukdoms-) och hälsoprocesser! En och annan insnöad svensk hälso- och sjukvårdsarbetare borde nu klippa sig, rätta till kepsen och läsa på lite om jordens mikroorganismer, symbiosen mellan dessa mikroorganismer, växterna de servar och alla djurs potential att utveckla hälsa av produkten. Man borde lära mycket mera om ekologisk odling kontra konventionell dito, närproducerad mat, gräsuppfött kött kontra spannmåls-/läkemedelsuppfött dito, minimal processering av livsmedel och evolutionsmedicin.

Jag måste dock nämna en sak från rapporten som jag är evigt trött på att höra
. Att rött kött skulle vara hälsofarligt, vara cancerframkallande etc. Studierna pekar mycket riktigt på detta och det är sannolikt inget fel på sudierna! Det är, på vilka djur studierna är utförda som det falerar. Djur uppfödda på konventionellt odlade spannmål, är inte det våra celler förväntar sig. Kött behandlat med nitrit, socker och en hel E-nummeruppsättning kemikalier är inte det våra celler förväntar sig. Enligt mina erfarenheter, vad jag kan utläsa av hur vi fött oss genom evolutionen och vad som händer när man förändrar klienters kostvanor från att nyttja konventionellt rött kött till att uteslutande köpa/äta vilt- och ekologiskt dito, sker i nästan samtliga fall en påtaglig hälsoförbättring.

Min erfarenhet och övertygelse i ämnet, är att det inte är farligt att äta rött kött från naturligt/ekologiskt uppfödda eller vilda djur, det är DÄREMOT FARLIGT att äta rött kött uppfött på ett sätt som det inte var meningen att de skulle födas upp på (det är det forskningen egentligen visar, du får dock inte reda på den lilla detaljen)! Försök hitta en studie som visar att rött kött från vilda djur eller rött kött från ekologiska fribetande djur ger eller triggar utvecklingen cancer. -Jag har inte lyckats än! I kampen mellan spannmåls- och köttindustrin om globala marknadsandelar, sponsras, marknadsförs och vinklas allt till den enes för- och den andres nackdel. Spannmålsbranschen, "kors fisar skapar drivhuseffekten-organisationer" och "förvirrade och känslomässigt engagerade ungdomsorganisationer" m.fl., är inte sena att "sponsra" spridandet av att kött skulle vara dåligt för vår hälsa och vice versa. När det gäller köttet är det snarare vad vi gjort med köttet som är problemet! Tvivelaktiga uppfödningsmetoder (matas med spannmål, ofta undermåligt och genmodifierat, när man är skapt att äta och fermentera grönt växande gräs etc.), foder utblandat med restavfall (nedmalda kadaver, tidningspapper, plastchips, cement etc.) frikostig hormon- och antibiotikabehandling, hänsynslösa transporter samt nitrittillsatser och monosodiumglutamat i slutprodukten är bara lite skrap på ytan gott folk!

En så enkel sak att förstå
, som att en ekologisk eller biodynamisk närodlad näringsrik och livskraftig gurka hjälper dig att bygga bättre hälsa (dvs. en bättre cell, bättre organ, bättre organism) än en konventionell konstgödslad, besprutad, för tidigt skördad, långtransporterad och sjuk dito, är inte helt självklart därute i Svea Rike. Inte ens i svensk hälso- och sjukvård, inte ens på våra canceravdelningar!!! På svenska canceravdelningar är man fantastisk på mycket, men man förstår inte potensen av naturlig mat, man serverar inte ens ekologisk mat, utan vanlig simpel industritillverkad skit, -RÖTT KORT, UTVISNING! Det senast tillkomna medicinska fältet, nämligen modern sjukvård (har bara funnits i 60-talet år), har tyvärr misslyckats kapitalt med kost-, livsstils- och rådgivningsbiten. Upp på mattan, kompisar!

Nästan alla människor förstår idag, att huvudvärk inte beror på Alvedonbrist, att illamående tarmar inte beror på Losecbrist och att man inte får ledvärk för att Voltarensalvan är slut. Idag nöjer man sig inte med rådet att ta en alvedon och komma tillbak om det inte gått över, man vill veta VAD man utvecklat, VARFÖR man utvecklat, HUR det hänger ihop, vad man kan GÖRA åt det själv och vad vi kan HJÄLPA dem med och hur lång TID detta kommer att ta i anspråk. De hjälpare som inte fattar detta enkla budskap inom de närmaste förestående åren, förtjänar både sina klienter och sina resultat. Det handlar om att hjälpa människor att hjälpa sig själva, bli självgående, inte behöva mina tjänster! Det kallar jag framgång det!

Välkommen till verkligheten, kära kollegor
, i naturen finns alla svaren, bara att börja studera och praktisera, fast på ett annat sätt. Läs, lär och praktisera av/hos de som innehar hälsa, de som ser ut som hälsa, de som producerar hälsa, de som coachar individer från ohälsa mot ökad hälsa, de som lär sina klienter att coacha sig själva att vidareutveckla och behålla hälsa, de som inte vill ha sina klienter i retur och de som inte påstår att dom exakt vet hur allting är. Vi förtjänar våra klienter, våra val avgör vem vi är, blir och vad vi presterar, våra val påverkar dem vi påverkar! Om du vill hjälpa människor att utveckla hälsa, måste du vara hälsa! Om du vill inspirera folk att träna, måste du se ut som träning!

I rapporten stod det bland annat:
  • Att det sannolikt inte var så bra att mata våra slaktdjur med mat (bl.a. konventionellt odlade soja-, majsprodukter) dom inte är skapta att äta! Det påverkade köttets näringsvärde.

Hur tror ni den övriga behandlingen påverkar köttet och de som konsumerar detta! Ät vilt, ekologsikt, närodlat, frigående, gräsbetande, frifångat och naturligt, det är det dina celler förväntar sig. Det är inte svårare än så egentligen.