fredag 27 februari 2009

Paulun - ett riktigt lågvattenmärke!

Att Fredrik Paulun sedan länge sålt sin själ till enfalden, bejakar den monetära guden och rider på svallvågorna av den ena enfaldiga trenden efter den andra, är sorgligt men välkänt bland dem som har en något mera uppriktig, ärlig och kärleksfull inställning till våra medmänniskor än denne vindflöjel.
Jag kan dock stå ut med det, alla får leva ut sin övertygelse, de sista månaderna har han ju ändå "förstått lite" (nu var jag väl snäll ;-), dvs. att man kan göra pengar på den kostinriktning som verkar sälja bäst just nu, nämnligen att äta mera fett och protein än vad livsmedelsindustrin, förlåt livsmedelsindustriverket, förlåt igen, jag menar Livsmedelsverket, våra ofta förbetalda kostprofessorer och allt för sällan supracervikalt fungerande dietister, rekommenderar.

Vad jag inte kan stå ut med däremot och vad som gör mig riktigt förbannad, är när denne uppenbarligen genomfalske girigbuk, i sitt eget bloggforum (dvs. han kan inte vara felciterad) så illa döljer att han "gläds åt tragiska dödsfall" från konkurrerande dieter (läs mer på http://blogg.paulun.se/permalink.asp?blogContentId=243,), lika illa föreställer sig vara objektiv huruvida det finns ett samband mellan just den aktuella dieten (LCHF) och de aktuella dödsfallen och slutligen ändå använder dessa dödsfall för att "skrämma/slussa" in människor i Paulunimperiets senaste försäljningsidé/diet, nämligen "Isodieten". Tyvärr går det inte att lämna kommentarer på den självutnämnde kostguruns blogg, -vilken tuffing!

Vilken överraskande retorik, -er diet dödar människor min diet är perfekt, köp mina produkter så går du ner i vikt och får i dig det du behöver?! Paulun avslutar sitt tragiska blogginlägg med orden "För den som vill gå ned i vikt är isodieten det säkra alternativet eftersom den tillåter alla näringsämnen men i rätt mängd och av rätt kvalitet." Ödmjukt! Det patetiska "kriget" mellan olika mer eller mindre framgångsrika dieter rullar vidare, kvar står Svensson allt mer luttrad mellan butikshyllorna. -Fy skäms!

Helt plötsligt vet Mr Paulun mer än moder natur själv, han vet att du får i dig allt det just dina celler behöver, men bara om du äter hans teams senaste försäljningsidé. En diet där man skall man äta 33 % fett, 33 % protein och 33 % kolhydrater (i konceptvärlden måste allt vara lätt att komma ihåg förstår du, som refrängen på en schlager), den saknade procenten fick därför inte plats i konceptet och på ett nafs glömde Mr Paulun bort vad han skrivit i hälften av sina tidigare alster. Finns det verkligen någon individ som på fullt allvar, som på heder och samvete använt hela hjärnan, tror att en beduin, en låglandsindier, en medelhavsbo, en skandinav och en eskimå alla skall äta enligt Pauluns nypåkomna försäljningsidé/diet eller någon annan diet för den delen? -Räck upp en hand i så fall! Min erfarenhet, kunskapsmässiga övertygelse och moder naturs uppenbara budskap, är att vi alla har olika text på insidan av våra cellers tanklock och texten uppdateras dessutom med jämna mellanrum, allt eftersom livets tand har sin gång!

I otaliga böcker har Fredrik Paulun propagerat för att största delen av ditt intag skall komma från olika kolhydratkällor, protein från animaliska källor är inte nödvändigt, bara du äter varierat med kolhydratkällor, fullkorn och lågt GI får du en fullgod mängd essentiella aminosyror i dig från växtriket. Man skulle äta enligt räknemetoden för hur snabbt en kolhydratkälla höjer ens blodsocker (s.k. GI-metoden). Man skulle undvika mättat fett (som var farligt för kärlen, plackbildning etc.), kolesterol (som gav hjärtsjukdomar, plackbildning etc.), kött (som gav cancer m.m.) och helst bli vegetarian (vilket var det optimala för människan). Det fanns ingen hejd på hur dåligt kött och fett var, nu skall helt plötsligt 66 % bestå av kosten bestå av det som var så farligt och dåligt, hallå! Varningsflagga! Rödljus!

Som exempel på denne mans tvivelaktiga kameleontegenskaper, lämnar jag ett citat från en artikel signerad Fredrik Paulun från Andrummet, publicerad för inte många år sedan. Läs och bedöm själv...
"Det finns så många fördelar med en vegetarisk kost att en artikel inte räcker till vägar för att täcka alla. Rött kött är något av en hälsomässig motvikt till den vegetariska kosten eftersom den ökar risken för många cancerformer, diabetes och hjärtinfarkt medan vegetarisk kost motverkar dessa risker. En överväldigande vetenskaplig bevisning visar att vegetarianer är friskare och lever längre än icke-vegetarianer... Om du äter kött kommer du inte att dö av det, men du lever troligen lite längre och minskar risken för sjukdomar en aning om du låter bli! " (Läs hela artikeln på http://www.andrummet.se/index.php?func=1500&arg1=2)

När skall vi förstå att det inte finns någon diet som passar alla, när skall det gå upp för oss att vi är den enda djurarten som informeras via TV, radio, kokböcker och veckotidningar vad vi skall äta och leva av? När skall vi förstå att inte heller Paulun talade moder naturs språk?

Har du någonsin sett en älg, en hare eller en räv på Livsmedelsverket frågandes vad dom skall äta? -Inte?! Men hur vet dom vad dom skall äta då, varför har dom ingen fetmaepedemi, varför behöver dom inte medicineras med Losec och varför kan man inte hitta en räv med diabetes?
Varför utvecklar ursprungsbefolkningar som fortfarande äter som deras förfäder åt, dvs. minmalt processerad naturlig mat och inte nyttjar vår moderna industriframställda dito, inte våra s.k. vällevnadssjukdomar (bör egentligen kallas fellevnadssjukdomar eller fellevnadsohälsoprocesser)? Hmmm, kanske blir jag lite lurad ändå, där jag står med det färgglada muslipaketet i ena handen och det optimala brödet i den andra framför Pauluntemplet på Hälsomässan!

Tänk själv, kära medmänniska, tänk själv. Vad har tagit dina gener dit vi är idag, vilken fördelning mellan protein, fett och kolhydraterna tvingade omständigheterna oss att äta och hur anpassade vi oss och löste överlevnaden vid olika breddgrader, klimat, altituder, biotoper, fauna och flora? Tänk själv, lysna inte på girighetens röster, lyssna på dina celler, lyssna på din organism, lyssna på din magkänsla!

Ekologiskt kött, snart på lunchmenyn på BPRC!


Dipen på Brunnsparkens Restaurang & Café, serverar dig inte bara Ronnebys i särklass bästa luncher, han inför snart närodlat, frigående och ekologiskt protein på en speciell lunchmeny. -Tänk, "ekologiskt uppfödda" lammracks, laxbitar, entrecôteskivor och hjortfiléer till lunch. Jag längtar!
Dipen är inte bara en låglandsindier, jag skämtar, en kolhydrattyp skall det vara, han är en förba...t smidig restaurangägare. Specialmeny för grabbar med extra kött, fett och grönsaksbehov fixades exempelvis till 100 % belåtenhet, när jag jobbade med Landslagsbrottaren Jimmy Lidberg för några veckor sedan. Det finns inte många som du Dipen, TACK!
På bilden ser ni, min vän och restaurangägare [Brunnsparkens Restaurang & Café i Ronneby] Dipen Purohit och hans chefskock Andreas "Adde" Olsson, som serverade mat i världsklass till oss alla. Matkvaliteten och förhållandet mellan protein, fett och kolhydrater måste vara perfekt för mina adepeter, annars orkar de inte med den tuffa satsning det oftast handlar om.
Käka på Brunnsparkens Restaurang & Café på luncherna, även om du inte tar det ekologiska grillalternativet, kommer du att bli mer än nöjd!

söndag 22 februari 2009

Jimmy Lidberg, grym i Belgrad!

Jimmy Lidbergs nysatsning mot EM, VM 2009 samt kommande års stora tävlingar, med hjälp av undertecknads helhetsupplägg, ångar på! Lördagen den 21 februari vann Jimmy 96-kilosklassen klart, i den internationella brottningstävlingen, Ljubomir Ivanovic Gedza i Belgrad!

Jimmy slog polacken Grzybicki i första matchen med 1-0, 1-0. I den andra blev det en lätt vinst mot en serb med 5-0 i första och diskning i andra. I finalen stod en kroat för motståndet. Denna match vanns med 4-0, 2-0.

Nu har Jimmy på kort tid slagit världseliten i både Cup Haparanda och Belgrad! Bara att gratulera Jimmy. Närmast på kalendern står SM och sedan det första stora delmålet innan höstens VM i Danmark i september, nämligen EM i Vilnius i månadsskiftet mars-april 2009. Om vi alla sköter våra respektive uppgifter på ett optimalt sätt kommer det att hända roliga saker för Svensk brottning under 2009 ;-)

Det ligger mycket arbete bakom den seriösa satsningen Jimmy nu genomgår! Ingenting lämnas åt slumpen, vi har modifierat allt från Jimmys kost- och supplementintag samt många livsstils- och återhämtningsval till uppdatering av ett antal svaga länkar på Jimmys kropp, korrektiv och funktionell styrketräning för att utveckla extra kraft i vissa positioner samt extrem och nyskapande grenspecifik brottningsfunktionell träning! Bilden ovan är det närmaste ni kommer denna satsning i dagsläget! Jimmy lär sig och utvecklas enligt planen, kan jag meddela.

Ingenting blir riktigt bra om man inte jobbar i team! I mitt och Jimmy Lidbergs fall har jag engagerat Fredrik Sjölander Lic. Master KFT (se filmen ovan) för att bistå Jimmy med flexibilitetsträning och den speciella korrektiva och funktionella träningen. Fredrik har gjort ett utmärkt jobb hittills, han coachar Jimmy genom den svåra balansgången att inte bara utföra och få in den korrektiva och funktionella träningen i en späckad agenda, utan det viktigaste av allt, att utföra den korrekt och enligt mina intentioner.

Det tar inte en sekund längre tid att utföra en övning korrekt, än att utföra den inkorrekt! Oavsett vem det är som står för programmet och originalkunskapen, om du vill bli riktigt bra tränad, är det en smart lösning att skaffa en lokal coach som vet hur, varför, när, hur mycket och hur ofta! Läs mer om min utbildning till Lic. Master KFT som Fredrik har genomgått på http://www.eleikosport.se/education/Course.asp?PageNumber=3&CourseCategory_Id=6&Course_Id=12 samt http://www.eleikosport.se/education/Course.asp?PageNumber=3&CourseCategory_Id=6&Course_Id=13.

lördag 21 februari 2009

19 nya Lic. Korrektiva Funktionella Tränare utbildade!

"Helt fantastiskt enastående bra! Lägger vi till lite mental träning har vi väl världens bästa holistiska utbildning för livet! :)"
/Marcus Lindgren Halmstad
19 glada, tröttkörda och ordentligt omruskade deltagare med hjärnor sprängfyllda av "nya tankar" om kost, livsstil, kropp och träning för att skapa allt från hälsa och besvärsfria ryggar till stabila knän och grymma idrottskroppar.

Vår (Kroppsinvest Institute/Eleiko Education) ambition är att Lic. KFT och fortsättningskursen Lic. master KFT alltid skall behålla sin självklara position som
"den kvalitets- och förtroendemässigt högst ansedda PT-utbildningen inom korrektiv- och funktionell träning och helhetstänkande i Norden."

Efter tre tuffa dagar på Eleiko Education i Halmstad, klarade samtliga 19 deltagare de praktiska proven på sin väg att erhålla sin titel Lic. KFT. Gratulerar och lycka till med den teoretiska hemtentan!
Deltagarna var: John Dohlsten Göteborg, Therese Östergren Lund, Marie Hasselgren Gävle, Niclas Simpson Gävle, Karoline R Ingemarsson Södra Sandby, Carin Jönsson Viken, Mikael Lindwall Nacka, Rasmus Behrens Strömsund, Carolina Björfjäll Stockholm, Karin Alm Helsingborg, Fredrik Lönnestig Ronneby, Kevin Adam Ronneby, Magnus Åkerlindh Stockholm, Waldo Zapata Stockholm, Marcus Lindgren Halmstad, Tommy Karlsson Alvesta, Joakim Bäckström Örnsköldsvik, Magnus Håkansson Örnsköldsvik, Britt-Marie Johansson Falkenberg.
Noggrannheten vid initial instruktion av hållning, neuromuskulär rekrytering och synkronisering av olika rörelseprogram är otroligt viktig, speciellt om man vill skapa bra plattformar för ökande balastning, skadefri, mer komplex och grenspecifik träning!
Denna fantastiska grupp av människor, med sin stora spännvidd av olika erfarenheter och vilja att lära mera, bredare och djupare, skapade tillsammans med mina duktiga assisterande instruktörer Magnus Axelsson Lic. MKFT Ronneby och Fredrik Sjölander Lic. MKFT Stockholm, en grym stämning och inlärningsatmosfär.
Tack Walldo och Magnus för många sköna skratt, var försiktiga med det bakre krysset bara, det måste sluta att läcka i nedre djupa om krysset skall kunna slappna av, först då kan man sätta fast knäna...

Tack alla för att ni är de ni är, för att ni vill lyssna på vad jag har att förmedla och för att jag fått lära mig av era frågor och erfarenheter. Hoppas få se er alla, finslipade, trygga och stolta på Mastern till hösten!

måndag 16 februari 2009

Mat för Vasaloppet!

Tanka rätt mat och optimalt bränsle både för ditt liv och inför vasaloppet! Skall du åka Vasaloppet eller öppet spår och känner dig förvirrad av alla kostgururåd, tvärsäkra sockerfantaster och sponsrade subsanningar inom kostetablissemanget och fastlåsta sanningar inom uthållighetsidrotten, för guds skull läs vidare!

Om du är relativt uppdaterad och kunnig på området och kanske redan äter enligt din metaboliska typ*, dvs. en fördelning mellan protein, fett och kolhydrater förenligt med vad som står på insidan av dina cellers "tanklock", är mitt förslag följande:

Grundat på min erfarenhet av att ha jobbat med kost-, livstils- och avancerad träningsrådgivning till världsatleter inom allt från extremuthållighetsidrotter/strapatser till explosiva kraftidrotter (sedan -95) samt det faktum att naturen själv faktiskt betsämmer vad vi bör och skall stoppa i oss för att få ut maximal effekt, belastningstålighet och hälsa (s.k. evolutionsmedicin), räcker det att öka kolhydratintaget lite grann!

RÅD: Öka kolhydratintaget med 5-10 energiprocent (E%) de sista 2-4 dagarna innan loppet.

(För vissa individer behöver man inte ens öka kolhydratintaget, vilket kan tyda på att din kropp fungerar alldeles utmärkt ganska högt upp i intensitetsregistret, på fett och protein som huvudbränsle, men inte enbart. Kallas slarvigt för att bli fettdriven. Utrymmet i dagens blogg, förhindrar mig dock från att gå djupare in på detta intressanta ämne, kommer dock att göra detta framöver ;-)

Om du inte är speciellt medveten om kost och idrott och ännu mindre om vad som är din metaboliska typ eller vad du skall eller bör äta i samband med idrottutövning, gäller ändå samma förslag som ovan. Du behöver dock läsa på lite mera om vilken kost som grundlägger hälsa, hur man gör en metabolisk typning och vad som är naturlig mat (mina förslag på denna uppdatering är "Nutrition and physical degeneration" av Weston A. Price, "Metabolic typing diet" av William Wollcott och "Naturlig mat" av Lars Wilson) för att förstå mera om hur allt hänger ihop i naturen. Rådet för din uppladdning inför exempelvis Vasaloppet är således:


RÅD: Öka kolhydratintaget med 5-10 E % de sista 2-4 dagarna innan loppet! Ät i övrigt en kost som överensstämmer med din optimala metaboliska typ! För en Nordbo med nordiska eller nordeuropeiska gener ca 70-30 (protein och fett/kolhydrater).

Observera 1:
Att detta INTE innebär att du skall äta mindre protein och fett, du ökar helt enkelt mängden färdiga kolhydrater på tallriken med, i de flesta fall, 1/4 - 3/4 dl (testa dig fram genom ett antal lopp, för bästa finjustering) 2-4 dagar innan start.
Observera 2:
Det är i princip BARA vid uthållighetsinsatser med ett relativt högt tempo och kraftinsats (dvs. hög intensitet) under en begränsad tid ( mer än 2 timmar, mindre än 1 dygn) som det kan vara värt att testa "lite extra kolhydrater"!

Observera 3:
Vid alla andra förhållanden är det kosthållning enligt din metaboliska typ som gäller för maximal effekt, uthållighet och hälsoutveckling!
Observera 4:
Det finns ett undantag åt andra hållet också! Försök att få en äventyrare som står i stånd att korsa Grönland på skidor, bestiga en bergstopp under tre-fyra veckors långsam men strapatsrik förflyttning eller en kajakpaddlare som skall över atlanten, att förbereda sig med 3 dagars kolhydrattömning följd 4 dagars kolhydratladdning veckan innan avresan! Du blir garanterat utskrattad! Där är ett sådant förfarande detsamma som en mycket kort resa och i arktiska klimat, en t.o.m. en säker död.
Fett och protein är No 1 under en sådan långvarig strapats (dvs. individen går 5-10 E % åt fett och proteinhållet, ibland mera, på BEKOSTNAD av kolhydraterna). Kolhydrater är för dessa atleter bara till för att bygga ett rejält fettlager (energi- och näringsreserv) halvåret innan, men under själva strapatsen av mycket perifer betydelse. Tänk på det alla ni som vill gå ner i vikt!

Konklusionen är således: Att det finns två typtillfällen/händelser där du bör/skall justera ditt kostintag/energifördelning en aning utanför din optimala metaboliska typ, för att åtnjuta bästa möjliga kombinerade effekt gällande ett flertal effektvariabler, nämnligen:

  1. Extra kolhydrater: Vid intensiva uthållighetsstrapatser längre än några timmar men under ett dygn, typ Vasaloppet, då kan det finnas vinst med att 2-4 dagar innan start äta 5-10 E % "extra" kolhydrater.

  2. Extra fett: Vid extremt långa (av förklarliga själ relativt lågintensiva) strapatser, dvs. dagar till veckor och månader, då du bör bygga upp extra fettlager (dvs. extra energi- och näringsdepåer) för att sedan under strapatsen leva på dessa depåer samt ett matintag med en fördelning med mer fett och protein än vad deras metaboliska typ föreskriver under s.k. normala förhållanden.

  3. Vid alla andra tillfällen, dvs. vanligt liv/idrott/jobb, är det ett kostintag enligt din optimala metaboliska typ som är överlägset bäst, ger bäst hälsoutveckling, bäst återhämtning, bäst superkompensation, bäst effekt, du fattar galoppen...!
* Att äta enligt sin metaboliska typ innebär i extrem korthet:
  • Att personen tagit reda på vilken metabolisk grundtyp hennes celler/matsmältningssystem/hormonsystem har, ofta via en specialistkonsultation där man grundligt gått igenom både kost, livsstil, kropp och träning (läs mera om våra avancerade kost- och livsstilstjänster på http://www.kroppsinvest.se/tjanster_kost.asp samt våra avancerade träningstjänster på http://www.kroppsinvest.se/tjanster_atc.asp).
  • Efter att man börjat äta enligt sin metaboliska grundtyp, finjusterar man sitt intag (enskilda livsmedel, livsmedelsgrupper) och fördelning (energiprocentfördelning mellan protein, fett och kolhydrater) genom att följa upp hur kroppen, vikten, organen, psyket, energinivåerna, nervsystemet, kognitionen, återhämtningsförmågan, träningseffekten, hälsoutvecklingen m.m. utvecklas/reagerar samma dag, nästa dag, senaste veckan, månaden, året, åren osv. Man närmar sig då ett kostintag som speglar individens optimala metaboliska typ, dvs. rätt kost för rätt individ!

  • För en Nordbo med nordiska och/eller nordeuropeiska gener, innebär det nästan alltid att man börjar äta någonstans inom fördelningen 60-80 E % protein/fett och 20-40 E % kolhydrater (förkortat 60-80/20-40), för att sedan hamna på "sin optimala metaboliska typ", exempelvis 70/30, 75/25, 60/40 osv.

Att äta rätt är ganska enkelt: Ät oförgiftat (ekologiskt, naturligt, minimalt processerat), varierat, näringsrikt och i korrekta proportioner (enl. din metaboliska typ).

I min kommande bok kommer jag att reda ut begreppen kring kost, hälsa, idrott och mycket mera. Se upp i höst!

lördag 14 februari 2009

MODO närmast segern!

MODO låg i brygga med både 0-3 och 2-4 men luggade Djurgården på en "given" trepoängare i sista minuten! Klacken gjorde ett bra arbete att öka trycket i hallen, med tryck i ramsorna och ständig rörelse. Spelarna svarade med en magnifik slutforcering.
Harri Rindell tog ut målvakten och MODO tryckte in 3-4 med 2½ minut kvar, satte in målvakten och tryckte sedan dit även 4-4 med 53 sekunder kvar! Detta kommer att betyda en hel del för självförtroendet i framtidens hårda kamp om slutspelsplatserna! Se upp HV, Peter och Emma, på tisdag blir det torsk för HV 71 ;-)!

MODO låg närmast segern i förlängningen, bara tillfälligheter räddade Djurgården i de sista självande sekunderna. Fortfarande lite seg, rostig, otajmad och ostadig på rören men vilka avgörande insatser! Peter Forsberg låg bakom tre av MODO´s mål, när hans spelsinne får sällskap av kroppen, drar MODO ur proppen! Andra matchen och vald till lagets bästa spelare!Inte sett till helhetsinsatsen, men jag håller med om man väljer ut avgörande matchsekvenser! Det finns mycket kvar att väcka upp i denna artist, mycket kvar!
Hasse Jonsson, Marco Tuokko och Oscar Steen, det är tillåtet att tipsa Peter... Ni vet ju en del om hur mycket och hur snabbt, några vetenskapliga och riktade råd, kan påverka rygg, diskar, ljumskar, knän och fötter m.m. ;-)

Känns rättvist just nu!

Idag tog jag verkligen semester..., skall dock kolla på MODO - Djurgården i Swedbank Arena i eftermiddag (som privatperson). Ovan ser ni utfallssteg i djupsnö med lätt bakhalt (kallas ibland för längdskidåkning), vad gör det när man får röra lite på kroppen och solen strålar från en klarblå himmel! Det är dessutom vindstilla, man har åkt lite brutalbob med sonen Love och man skall snart avnjuta en dubbel espresso ;-)

Love ledsnade snabbt på mesiga hastigheter, när han gjorde premiär som swowraceråkare. Anna visade då vägen och släppte på för fullt utför backen, till Loves stora lycka! På bilden bryter Love in emot det mest optimala spårvalet, innan han siktar in sig på den trånga djupa skottade gången ner emot huset i Gullvik, själv var det bara att haka på!


Love lämnade den markerade leden över gullviksfjärden, jag kan själv, håll i dig Gustav Vasa, den här killen är envis! Vilken fantastisk dag vi haft, skall bara kröna den med lite middag på Swedbank Arena och sedan titta på MODO - Djurgården.

Skall vi tippa på 6-4 till MODO, Marco Tuokko får sitt genombrott både som kroppsspelare och poängmakare, Foppa gör ett nytt klassiskt nättaksmål, Oscar Steen tar plats i målprotokollet och Hasse Jonsson sätter in en open icare (tryckare mitt på banan) och pytsar från backplats. Kolla på matchen om du har tillfälle, det kan bli sevärt!

fredag 13 februari 2009

# 20 Oscar Steen, en naturbegåvning!

Tjena alla träningsfreaks därute! Jag har stött på en naturbegåvning på MODO Hockey´s gym idag, #20 i MODO Hockey, Oscar Steen.
Aldrig förr har jag varit med om att någon lärt sig stå på en swissboll så snabbt, första försöket, ärligt! Jag skojar inte, första försöket...snacka om bra balans och koordinationsprogramvaror i den grabben!
Det hela utspelade sig när jag hade en ytterligare spontanvisning för en styrkecoachkollega i konsten att bygga upp tillräcklig relativ styrka i benövningar och sedan konvertera detta till explosivitet och power. När jag visade hur man sedan integrerar detta med ökade balanskrav, tände Steen till och ville testa och lära mera. Vilken skillnad på inställning och uppskattning av kompetens jag möter här i Foppaland, ta lärdom av det alla blekingeföreningar.
P.S. Steen kunde gå rakt in på nivån Integrated Reversed Crunch on swiss ball i ribbstol och integrera detta med Swiss ball Push Jacks, -imponerande ;-)! Kör hårt Oscar, du har världens utvecklingspotential, vårda den! Visa framfötterna redan imorgon mot Djurgården! D.S.

MODO - en nytänd stjärna!

Forsberg bryter in framför mål (efter pass bakom mål från # 20 Oscar Steen), pucken är klistrad intill bladet! Hadelöv täcker för lågt avslut, han tänker inte på att Foppa är en världsklassavslutare som kan lyfta i taket från alla positioner och lägen... Utan tvekan, upp i taket, Hade(s)löv är på sin höjd statist, dessutom i plockhandkrysset, -världsklass! Snacka om att visa vägen, montera upp sitt eget självförtroende och skapa moment!
Varma servetter får man alltid som målgörare!

Peter Forsberg var lite otajmad, en aning långsam, tvekade lite vid dueller och hann inte alltid med att förflytta sig så snabbt och kontrollerat som han ville, MEN, vilka glimtar han bjöd på med jämna mellanrum! Ovan ser ni 1-0 målet, Foppa får ett direktpass från #20 Steen, mitt i en baklängesåkning bakom Hadelövs kasse, bryter in framför målet och lyfter in trissan högt i bortre plockhandskrysset, några sekunder av världsklass i Swedbank Arena!
Att gå in och klara av alla moment så hyfsat som Foppa gjorde, utan matchträning sedan förra våren, är inget annat än en stor hockeybedrift! Killen förtjänar allt beröm, hoppas han nu fokuserar på att optimera sin hockeykropp (inte operera) så vi får njuta av denna hockeyspelare i MODO även nästa år ;-).

Hans Jonsson visade med eftertryck vilken stor back han är, efter tre månaders frånvaro, spikar han sitt defensiva arbete! En mer ödmjuk, varm, trevlig, kunskapstörstande och nyfiken ishockeyspelare och människa har jag nog inte träffat på! Det var ett nöje att instruera dig, plåga igång dina nedre magmuskler och prata hockey m.m., tack!
Marco Tuokko, se upp för denne glade och hockeyälskande finländare framöver! Han störde ut Skellefteå över precis hela banan, otrolig frekvens i aretet både offensivt och defensivt, jag blev lycklig av att bara titta på hans hockeyinställning. Mr Tuokko smällde bl.a. på Mikael Rehnberg bakom Hadelövs mål så det stod härliga till, därav Rehnbergs bistra ansiktsuttryck ;-). Då skall ni veta att vi bara 7 timmar innan match väckte hans djupa bålstabilitet, gav lite specialtips för att optimera kontakten med nedre djupa magmusklerna och skapade omgående en hel del extra utrymme för att leverera och ta emot mera kroppskontakt! Hoppas ljumskarna gillar det nya avslappnade livet, Marco! Du såg riktigt lycklig ut där ute på banan, gratulerar!

Nu måste jag ut i solskenet, det är fantastiskt väder här i Gullvik, lite kälke, skidor på havsisen och lite fika med fusk kanske! Ha det!

torsdag 12 februari 2009

Blixtnedslag i Swedbank Arena och MODO Hockey!

Min semester i Ö-vik blev kort! Gick förbi Swedbank Arena på onsdagen (11/2), MODO Hockey´s mecka, presenterade mig och bad att få kika lite på deras gym (levererat av ELEIKO i Halmstad). På bilden ser ni några av U17 killarna på Hockeygymnasiet/MODO Hockey, strax innan de fick upp ögonen för vem som klivit in i gymmet ;-).

Efter en kort översikt av gymmet (där fanns den förhatliga Smithmaskinen, det var för trångt framför cable cross klenoderna, dvs. Freemotion Dual Cable Cross m.m.) som har stor potential, och efter att ha bytt lite meningar med några U17 juniorer, bestämde jag mig för att köra ett litet pass.
Jag hann knappt ta på mig mina Five finger-skor och starta uppvärmningen, innan aktiviteterna stannade upp och frågorna började hagla! Allt från mina skor till min "konstiga" träning berördes. Ni som känner mig, förstår att det inte kunde sluta på annat sätt än en tvåtimmars praktisk spontanföreläsning om hur man bygger "riktiga hockeykroppar"! Jag hoppade upp på en swissboll, bad en av juniorerna om en hantel, sedan var det full show.

En efter en droppade det in fler åhörare, fysioterapeuter/fystränare, hockeygymnasiefolk, A-lagsspelare, sponsorer m.fl. Det hela mynnade ut i ett önskemål om en riktad föreläsning för 1:a åringarna på hockeygymnasiet dagen efter (läs idag). Då jag faktiskt kände mig ganska inspirerad och obelastad efter några dagars ledigt, tackade jag ja och betämde mig för att MODO skall få något att bita i (det är sällan jag föreläser gratis, detta kändes dock helt rätt, då jag brinner för att få Svensk hockey att förstå hur man bygger riktiga hockeykroppar. Att min fru Anna är Ö-viksbo och vi gärna vill se MODO dominera i Elitserien hjälpte till en aning).
Dagens föreläsning (den andra på två dagar, har jag svårt att ta semester eller?) blev mycket omtyckt. Jag lyckades vrida huvudet rätt på en hel drös lovande och intelligenta juniorer, som numera kommer att se på gymträning, byggande av motorer och dess trimning på ett helt annat sätt än övriga slentrianhockeySverige! Akta er för MODO hockey-juniorer i framtiden det kommer att göra ont att möta dem (i Sveriges olika ungdomslandslag, VM till våren för några av dem eller i ditt lokala hockeylag), på flera sätt än resultatet.
Efter föreläsningen lovade jag att hjälpa ett par A-lagsspelare med problem inför kvällens match. Stabilisering av en ländrygg med både isolerad och integrerad bålstabilitetsträning på basalnivå för den ena och uppgradering av inner unit-support för att avlasta kroniska ljumskar för den andra (med hjälp av kombinationen kostråd, statisk och dynamisk inner unit träning). Jag är övertygad om att detta slog så väl ut (neuromuskulärt) att jag/vi inte bara lyckades plocka in dem på isen, utan vi får se dem bra mycket mer slagkraftiga/stabila redan ikväll! Bättre än innan sina långtidsskador (kolla själv i kväll mot Skellefteå AIK). Om dessa två herrar sköter sina kort väl närmaste tiden kan det bli riktigt roligt, stabilt och effektfullt på rinken framöver!

Thomas Enström tränar extra efter ordinarie isträning! Oavsett hur bra man är i gymmet så skall det konverteras till effekt på isen, glöm aldrig det! Alla som vill lite extra ser till att ha både resurser och energi att träna extra. Det är du själv som bestämmer hur långt du vill komma! Enström vill uppenbarligen, lite till!

Jag tackar MODO Hockey och Hockeygymnasiet för intresset, det var riktigt trevligt och givande att föreläsa för en så kompetent och vetgirig skara. Ser fram emot att förmedla en mer samlad bild av hur man integrerar funktionell träning på en professionell nivå i en hockeyförening! Nu hoppas jag på bra underhållning torsdag (MODO-Skellefteå AIK) och lördag (MODO-Djurgårdens IF), det samt samvaro och relax i Gullvik utanför Ö-vik var ju målet med denna semestertripp.

tisdag 10 februari 2009

Klarar din klient en enbensböj?

Att besitta tillräckligt med flexibilitet i vader, hamstrings och säte för att kunna bygga upp stabilitet, balans, kraft och explosivitet utifrån låga positioner, kan inte nog poängteras! Oavsett nivå på mina klienter, OS-deltagare liksom div. 2 hockeyspelare, nästan alltid samma mönster:

  • Så stela att de inte kan sitta på huk utan att ramla baklänges!
  • Så dålig bålstabilitet och funktion i nedre djupa magmusklerna att ländryggs-, sätes- och hamstringsmusklerna tvingats gå i ständig spasm (permanent anspänning) och deras adduktorer (ljumskmuskler) måste tjänstgöra som bäckenstabilisatorer, vilket bl.a. leder till "kroniska ljumskar", destabiliserade (instabila) knäleder och instabila (hypermobila) fotleder!

När skall vi sluta hoppas att stereotypa gymmaskiner, såsom "Smithbenböj", "benspark" och "situpsmaskiner" skall skapa funktionella kroppar för ett tredimensionellt liv och prestation i tredimensionella idrotter!

När skall vi förstå att flexibilitetsträning (anpassad stretchning) anpassad för person, tidpunkt, idrott och effekt, måste integreras med all träning, tävling och vardagliga aktiviteter?

Om du inte ens kan sitta på huk och skita, har du knappast den grundläggande flexibilitet som krävs för homo sapiens vardagsliv eller idrottande. Om du väl kommer ner men inte kommer upp, får vi hoppas att du har knallgas där bak ;-)

Kom igen, träna funktionellt! Skapa ett par riktiga ben som dessutom kan jobba ett och ett. Börja med att fixa din flexibilitet och sedan lära dig behärska din egen kroppsvikt! Jobba dig sedan upp till den nivå din idrott kräver. För elithockey kräver jag 0,4 x din egen kroppsvikt i en djup enbensböj för full poäng, dvs. den nivå (relativ enbensstyrka) du bör hantera för att få ut maximalt när vi övergår till explosiv-/powerträning! I mitt uppmärksammade styrketestsystem för elithockey har jag ytterligare 16 tester/övningar där man skall uppnå en viss relativ styrka, detta var bara en liten detalj. Lycka till med knäandet!

P.S. På filmen visar undertecknad en 32 kg Kettle Bell One Legged Deep Squat! D.S.

måndag 9 februari 2009

Nu åker jag till Foppaland!

Nu åker jag till Foppaland några dagar för att relaxa med två MODO Hockey matcher, samvaro i Ångermanlands pärla Gullvik och lite skrivarbete på min nya bok och ett kapitel till någon annans bok! Vems då, det får ni veta till sommaren då den kommer ut i sin andra upplaga! Bilden ovan, är tagen av undertecknad en sen eftermiddag i Gullvik för ett år sedan, inte illa för en fotoamatör!

Livet är härligt och skall levas sekund för sekund! Det går inte att sitta inomhus när solen, kylan, snön, vattnet och luften tävlar om vem som är vackrast! Jag återkommer snart med lite brutalt ärliga inlägg i kost-, livsstils- och träningsdebatten. Det brukar bli så när man får slappa lite, kolla på hockey, träna på Swedbank Arena Gym och reflektera över livets gåvor!

fredag 6 februari 2009

Är du dum eller bara på väg att bli?

Nu får jag ett bryt över alla dessa korkade kostråd, korkade debattörer om kost och alla korkade frågor och uppfattningar om kost.
I en tid när en mångfald olika ekonomiska intressen, förbetalda professorer, icke professorer (s.k. adjungerad prof.), vilseledda nutritionister, indoktrinerade dietister, bakbundet (köpt) Livsmedelverk, lobbyingorganisationer med myndighetsliknande namn (bulvaner för livsmedels- och kolhydrattillverkningsindustrin) och självutnmämnda kostgurus (som ofta säljer sitt eget märke av kolhydrater), lobbar för fulla segel, för sina produkter eller sitt kostkoncept, kan man bli lite vilsen!
Det är dock inte speciellt svårt att äta rätt, tänk enkelt. Hur många av er har sett en älg, en räv, en blåmes eller en huggorm på Livsmedelsverket eller i en debattstudio på TV4, frågandes vad dom skall äta? -Ingen!!! Men hur f.n vet dom vad dom skall äta då? Och, hur listade människan ut vad hon skulle äta? Bredde vi en macka, hällde upp lite lättmjölk och öste på lite kalaspuffar där vid lägerelden, eller åt vi nyfångat djur, värmde de bitar som var för sega och blandade detta med de ätliga växter, rötter och bär vi samlat på vägen från jakten/fisket/samlarrundan? Ärligt talat, hur svårt kan det vara?
I dagens språkbruk kallas detta för naturlig mat, minimalt processerad, protein, fett och kolhydrater fördelat enligt din metaboliska typ och en dosering som förhoppningsvis motsvarar ditt behov. Hur svårt är det att fatta egentligen? Debatt efter debatt, radio, tv, webben, den ena parten mer patetisk än den andra, alla fokuserar på detaljer, och sina vinstintressen, istället för på de fundamentala fakta som är så extremt uppenbara för alla andra djurarter än den moderna industriindoktrinerade människan (dumbo urbano sapiens). De andra djuren skrattar nog läppen av sig där i skogsbrynet, när dom ser en fetlagd homo sapiens med usel hållning, värkande leder och döende kropp, plåga sig längs joggingspåret på jakt efter bättre hälsa (med en powerbar i bakfickan).
Dumbo urbano sapiens tar sig en funderare. Få se nu... hmmm pasta, bröd, pastöriserad mjölk, raffinerat salt, margarin och socker var det nog som tog oss dit vi är idag, så är det, det var basmaten det. Rött kött, frifångad fisk, fågel och fett från vilda djur har vi nog aldrig ätit och inälvor är ju bara äckligt. Naturligt växande grönsaker, bär, rotfrukter, nötter, frukt och svamp smakade säkert lika illa förr i tiden, ingen vettig människa åt väl sådant?! Tacka vet jag, en Gorbys pirog och en Zeroläsk, det är byggmaterial och näring för kroppen det. Öhhh, jag fattar inte, varför jag hela tiden blir skadad i fotbollen, känner mig trögtänkt, har stopp i magen, utvecklat huvudvärk, inte klarar att få byxorna att fastna där dom skall sitta, ser ut som en ostbåge, magen bara hänger från naveln och nedåt, inte orkar räta på mig, är uppsatt för diskbråckoperation och alltid säger -jag tyar inte?
Se upp kära medmänniska, -tankar du med fel bränsle? Korkad diet ackumulerar inte bara ohälsoprocesser, det bygger dessutom korkade celler, korkade celler tar som bekant korkade beslut, är du dum eller bara på väg?

måndag 2 februari 2009

Kroppsinvest Hockey Summer Camp

Om du är intresserad av att göra en riktigt professionell satsning på din hockey eller känner någon som du vet borde göra det, kolla in vårt unika upplägg och erbjudande för din lågsäsongsträning på http://www.kroppsinvest.se/nyheter.asp.

Kolla in vad några hockeyatleter säger om vårt träningsupplägg, vår coachning och våra tjänster!

Kevin Adam
1997-00 Bethel Collage. All time leading scorer, 99 matcher, 104 mål, 77 assist, 181 poäng. Läs mera på http://athletics.bethel.edu/sports/2007/11/15/mhrecords.aspx?path=mhockey.

Kevin kom i kontakt med undertecknad vårvintern 2007 efter att ha tagit emot en våldsam boardingtackling och allvarligt skadat leden mellan nyckelbenet och skulderbladet (rupturerad AC-led och multipla ligamentrupturer). Under rehabiliteringen väcktes Kevins intresse för att passa på att uppdatera hela sin kropp och bygga en riktig hockeykropp.

Sergei Tepljakov, 11 säsonger i högsta ryska ligan, spelat i Sovjetunionens B-landslag, spelat med och mot en hel del ryska legendarer. Blev december 2007 uttagen att spela för Ryssland vid Veteran VM i Canada mars 2008 och var på väg att tacka nej pga. mkt ostabila och smärtande knäleder m.m., när han sökte hjälp hos undertecknad. Efter noggrann screening och programdesign, tränade Sergei stenhårt, flera gånger dagligen i 3½ månad efter ett noga upplagt och stegrande program. Han kom tillbaka från Veteran VM som 3:e bästa poängplockare och utan knäbesvär :-)!

Som sagt, om du verkligen önskar dig själv en överlägsen hockeykropp eller vill att någon i din närvaro skall få reda på denna möjlighet, klicka på denna länk http://www.kroppsinvest.se/nyheter.asp. Vi är dessutom experter på idrottsskador, samt hur man integrerar funktionell rehabiliteringsträning i lågsäsongsupplägget. Det går alltså bra att dyka upp med skavanker i mars, det är ju bland annat sådant man skall fixa under lågsäsongen, eller hur!